Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το σχέδιο διαπραγμάτευσης για μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, επαναλαμβάνοντας την κατηγορηματική άρνησή της να συμπεριλάβει τα γεωργικά προϊόντα.
«Aυτή δεν είναι μια παραδοσιακή συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών. Eίναι μια περιορισμένη αλλά σημαντική πρόταση για τους τελωνειακούς δασμούς των βιομηχανικών προϊόντων», δήλωσε η Επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες. Η Σεσίλια Μάλμστρομ εξήγησε ότι αυτό που προτείνει η Επιτροπή είναι ένα σχέδιο διαπραγμάτευσης που θα επιτρέψει την άρση των δασμολογικών και μη δασμολογικών φραγμών στο διατλαντικό εμπόριο βιομηχανικών προϊόντων, η οποία αποτελεί βασικό στόχο της κοινής δήλωσης του Προέδρου Γιούνκερ και του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντ. Τράμπ τον περασμένο Ιούλιο.
Ειδικότερα, το σχέδιο διαπραγμάτευσης που υπέβαλε η Επιτροπή στο Συμβούλιο καλύπτει δύο πιθανές συμφωνίες με τις ΗΠΑ: Μία εμπορική συμφωνία που εστιάζει αυστηρά στην κατάργηση των δασμών για τα βιομηχανικά προϊόντα, με εξαίρεση τα γεωργικά προϊόντα και μια δεύτερη συμφωνία, σχετικά με την αξιολόγηση της συμμόρφωσης, η οποία θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της άρσης των μη δασμολογικών φραγμών, καθιστώντας ευκολότερο για τις επιχειρήσεις να αποδείξουν ότι τα προϊόντα τους πληρούν τις τεχνικές απαιτήσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Τα κράτη μέλη πρέπει τώρα να δώσουν το «πράσινο φως» στις προτάσεις, ώστε να καταστεί δυνατή η έναρξη των διαπραγματεύσεων.
Η ΕΕ έχει ήδη εφαρμόσει διάφορες πτυχές της κοινής δήλωσης του Ιουλίου. Αυτές αφορούν, τις εισαγωγές σπόρων σόγιας από τις ΗΠΑ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση που αυξήθηκαν κατά 112 % από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2018, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν πλέον τον βασικό προμηθευτή σπόρων σόγιας για την Ευρώπη και θα είναι σύντομα σε θέση να επεκτείνουν περαιτέρω την αγορά τους, σε συνέχεια της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κινήσει τη διαδικασία για την έγκριση της χρήσης των σπόρων σόγιας από τις ΗΠΑ για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν επίσης κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των αποστολών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2018.