Λιγότερες κατά 5,3 εκατομμύρια ήταν οι εκμεταλλεύσεις στην ΕΕ το 2020 σε σχέση με το 2005,  οι οποίες φτάνουν τα 9,1 εκατομμύρια, που ισοδυναμεί με μείωση κατά 37% περίπου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά με εξειδικευμένες καλλιέργειες στην ΕΕ.

Οι εκμεταλλεύσεις μπορούν να ταξινομηθούν σύμφωνα με τις δραστηριότητες που κυριαρχούν στο αγροτικό εισόδημα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat ορισμένες εκμεταλλεύσεις αποκτούν εισόδημα από διάφορες δραστηριότητες (μικτή γεωργία), ενώ άλλες αποκτούν εισόδημα κυρίως από καλλιέργειες ή από το ζωικό κεφάλαιο.

Εξειδικευμένη γεωργία σημαίνει ότι μια δραστηριότητα αντιπροσωπεύει τουλάχιστον τα δύο τρίτα της συνολικής τυπικής παραγωγής μιας γεωργικής εκμετάλλευσης.

Αν και το 2020 υπήρχαν λιγότερες εκμεταλλεύσεις όλων των τύπων στην ΕΕ από ό,τι το 2005, η μείωση σε ορισμένους τύπους εκμεταλλεύσεων ήταν πολύ πιο έντονη από ό,τι σε άλλους: υπήρχαν 2,6 εκατομμύρια λιγότερες μικτές εκμεταλλεύσεις, 1,6 εκατομμύρια λιγότερες εξειδικευμένες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και 0,9 εκατομμύρια λιγότερες εξειδικευμένες φυτικές εκμεταλλεύσεις.

Σχεδόν τα τρία πέμπτα (58%) του συνόλου των γεωργικών εκμεταλλεύσεων το 2020 κατηγοριοποιήθηκαν ως εξειδικευμένες καλλιέργειες: λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο (34%) ειδικεύεται στις καλλιέργειες μεγάλης έκτασης (σε αγρό), περίπου το ένα πέμπτο (22%) στις μόνιμες καλλιέργειες και ένα μικρό ποσοστό (2%) στα κηπευτικά.

Οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις

Λίγο περισσότερο από το ένα πέμπτο (22%) των γεωργικών εκμεταλλεύσεων της ΕΕ ήταν εξειδικευμένες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Απ’ αυτές το 5% ήταν τυροκομικές εκμεταλλεύσεις, ακολουθούν οι εκμεταλλεύσεις εκτροφής και πάχυνσης βοοειδών, τα πουλερικά και τα αιγοπρόβατα και άλλα ζώα βόσκησης (από 4% έκαστο).
Το 2020, λίγο λιγότερο από το ένα πέμπτο (19%) όλων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην ΕΕ ήταν μικτές εκμεταλλεύσεις, που σημαίνει ότι είχαν πολλαπλές καλλιέργειες και/ή κτηνοτροφία, χωρίς μία μόνο δραστηριότητα να αποτελεί τουλάχιστον τα δύο τρίτα της τυπικής παραγωγής.
Ορισμένες εκμεταλλεύσεις (1% του συνόλου) δεν μπορούσαν να ταξινομηθούν επειδή είναι βιώσιμες ή επειδή παράγουν αγαθά για τα οποία δεν μπορεί να υπολογιστεί η τυπική παραγωγή.

Εξειδικευμένες καλλιέργειες

Το 2020, λίγο περισσότερο από το ήμισυ (52%) της χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης της ΕΕ (UAA) βρισκόταν σε εξειδικευμένες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, περίπου το ένα τρίτο (33%) σε εξειδικευμένες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και το υπόλοιπο σε μικτές εκμεταλλεύσεις (15%). Σε επίπεδο χώρας, το μερίδιο των UAA  που διαχειρίζεται κάθε τύπος εξειδίκευσης συσχετίζεται στενά με τον αριθμό των εκμεταλλεύσεων ανά τύπο εξειδίκευσης.
Σε γενικές γραμμές, υψηλά ποσοστά γεωργικών εκμεταλλεύσεων με εξειδίκευση στις καλλιέργειες παρατηρήθηκαν σε πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Βουλγαρία (73%), η Ουγγαρία (72%) και η Ρουμανία (67%), καθώς και σε μεσογειακές χώρες όπως η Ελλάδα (74%), η Μάλτα (63%) και η Κροατία (61%). Αυτό συχνά αντανακλούσε ευνοϊκές συνθήκες για την καλλιέργεια συγκεκριμένων ειδών δημητριακών, φρούτων ή/και ελιών.
Οι εξειδικευμένες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ήταν πιο διαδεδομένες σε αρκετές χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης, όπως το Λουξεμβούργο (82% του συνόλου των εκμεταλλεύσεων), η Ιρλανδία (79%) και οι Κάτω Χώρες (58%).