Ως επιτακτική ανάγκη για την προστασία και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, χαρακτηρίζει το υπουργείο Εργασίας την επιβολή κανόνων στο καθεστώς των εργολαβιών και των υπεργολαβιών, απαντώντας σε προηγούμενη ανακοίνωση του ΣΕΒ, ο οποίος καλούσε την κυβέρνηση να αποσύρει τις σχετικές διατάξεις, προειδοποιώντας ότι θα επιφέρουν πρόσθετο χαράτσι 8.400 ευρώ για κάθε μικρομεσαία επιχείρηση.

Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για πρώτη φορά θεσπίζει ένα ολοκληρωμένο σύστημα κανόνων, που καθιερώνει την αλληλέγγυα και εις ολόκληρον ευθύνη του αναθέτοντα, του εργολάβου και του υπεργολάβου, έναντι των εργαζομένων κατά την εκτέλεση ενός ανατεθειμένου έργου.

Οι συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, διευρύνουν την προστασία των εργατικών δικαιωμάτων για την καταβολή οφειλόμενων αποδοχών, ασφαλιστικών εισφορών και τυχόν οφειλόμενων αποζημιώσεων απόλυσης, για την αποζημίωση σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος και την εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφάλειας.

Η στάση του ΣΕΒ, που ζητά απόσυρση των διατάξεων αυτών με πρόφαση την επίκληση του “διαχειριστικού κόστους” για τις επιχειρήσεις, ουσιαστικά δηλώνει την αντίθεσή του στην επιβολή κανόνων για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ιδίως, μάλιστα, όταν το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει ρυθμίσεις που αίρουν χρόνια γραφειοκρατικά βάρη για τις επιχειρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η θέση του Υπουργείου Εργασίας είναι σαφής και ξεκάθαρη, οι επιχειρήσεις, οι εργολάβοι και οι υπεργολάβοι θα αναλάβουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους.

Όσοι επιθυμούν “τυφλά σημεία” και “μαύρες τρύπες” στα εργατικά δικαιώματα, όσοι θέλουν εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων για τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους θα δυσαρεστηθούν.

Ανταπάντηση ΣΕΒ: Η προχειρότητα στη νομοθέτηση δημιουργεί πρόσθετα βάρη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη σκυτάλη των ανακοινώσεων πήρε και πάλι ο ΣΕΒ, ο οποίος ανταπαντώντας στο υπουργείο Εργασίας κάνει λόγο για προχειρότητα στη νομοθεσία και τονίζει ότι θα επανέλθει στο θέμα με αναλυτικά παραδείγματα, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Παράλληλα ο ΣΕΒ ζητά απαντήσεις από το υπουργείο Εργασίας ως προς το γιατί εξαιρείται το Δημόσιο από αυτό το σύστημα και ρωτά πότε θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή «η αποτυχημένη απόπειρα διαχείρισης των υπερωριών».

Αναλυτικά ο ΣΕΒ αναφέρει:

Όσα αναφέρει το Υπουργείο Εργασίας στην απάντησή του προς τον ΣΕΒ για το ζήτημα των εργολαβιών-υπεργολαβιών αποτελούν, δυστυχώς, συνθήματα και όχι επιχειρήματα επί των συγκεκριμένων προβλημάτων, που διεξοδικά θέσαμε στα υπομνήματα και την ανακοίνωσή μας.

Θα επανέλθουμε όμως στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας την επόμενη εβδομάδα, με αναλυτικά παραδείγματα, ως προς τις σοβαρές στρεβλώσεις που το εν λόγω νομοσχέδιο θα επιφέρει στην αγορά με την ψήφισή του

Μέχρι τότε ας μας απαντήσει το Υπουργείο Εργασίας: πρώτον, γιατί εξαιρεί το Δημόσιο από αυτό το “καλό” σύστημα προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων που εισηγείται στη Βουλή; Και δεύτερον, πότε θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η αποτυχημένη απόπειρα διαχείρισης των υπερωριών, που ψήφισε πριν ένα χρόνο;

Δυστυχώς, η προχειρότητα στη νομοθέτηση ακυρώνει τελικά τον στόχο του Υπουργείου για προστασία των εργαζομένων, ενώ δημιουργεί πρόσθετα βάρη και προβλήματα στις επιχειρήσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης