Οι αμερικανικές επιχειρήσεις, πραγματοποιώντας 1.381 ΑΞΕ, παρέμειναν οι μεγαλύτεροι επενδυτές της Ευρώπης το 2017, αντιπροσωπεύοντας το 21% του συνόλου των ΑΞΕ στην ήπειρο.
Ο αριθμός των ΑΞΕ από τις ΗΠΑ το 2017 αυξήθηκε κατά 8% τον περασμένο χρόνο, ποσοστό ελαφρώς μειωμένο έναντι του 10% το 2016.
Αυτή η οριακή μείωση ενδεχομένως αποτελεί προμήνυμα της αντιστροφής των ροών ΑΞΕ των ΗΠΑ προς την εγχώρια αγορά, ως αποτέλεσμα των φορολογικών μεταρρυθμίσεων.
Ωστόσο, η πλειονότητα των επενδύσεων ΑΞΕ στην Ευρώπη προέρχεται από ενδοευρωπαϊκές ροές, με τις ευρωπαϊκές χώρες να αντιπροσωπεύουν το 56% των εισερχόμενων ΑΞΕ το 2017.
Ξεχωρίζουν οι γερμανικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στον κλάδο της μεταποίησης, όπου ο αριθμός των ΑΞΕ αυξήθηκε κατά 17% σε ετήσια βάση.
Παράλληλα, οι διασυνοριακές επενδύσεις από εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκαν κατά 35% πέρυσι, ιδιαίτερα στη Γερμανία (110 έργα, αύξηση 83%) και στη Γαλλία (79 έργα, αύξηση 46%).
Σύμφωνα με την έρευνα, “οι διασυνοριακές επενδύσεις στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες από τις εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκαν κατά 93%, σε 54 έργα, καθώς οι επιχειρήσεις υλοποίησαν σχέδια έκτακτης ανάγκης του Brexit, για να διατηρήσουν το “διαβατήριο” της Ε.Ε.”.
Το Παρίσι ξεπερνά το Λονδίνο ως η ελκυστικότερη πόλη για ΑΞΕ
Η συγκέντρωση κεφαλαίων στην Ευρώπη επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στις μεγαλύτερες πόλεις και περιφέρειες.
Το Λονδίνο διατηρεί τη μακρόχρονη ηγετική του θέση ως κορυφαία πόλη για ΑΞΕ και αναδεικνύεται, για άλλη μία φορά, ως το κορυφαίο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό κέντρο, ακολουθούμενο από το Παρίσι και το Δουβλίνο.
Ωστόσο, με βάση τη διάθεση των επενδυτών, το Παρίσι κατατάσσεται για πρώτη φορά στην πρώτη θέση, ξεπερνώντας το Λονδίνο (37% έναντι 34%), ως ο ελκυστικότερος προορισμός για ΑΞΕ στην Ευρώπη.
Τέσσερις γερμανικές πόλεις (Αμβούργο, Βερολίνο, Μόναχο και Φρανκφούρτη) περιλαμβάνονται μεταξύ των 15 πιο ελκυστικών πόλεων της έρευνας, χάρη στην ομοσπονδιακή διάρθρωση της χώρας και την υψηλή ελκυστικότητά της ως προς τις ΑΞΕ.
Σε επίπεδο ευρύτερων γεωγραφικών περιοχών, ενώ η Δυτική Ευρώπη παραμένει ο προτιμώμενος προορισμός των επενδυτών για ΑΞΕ σε ποσοστό 53%, η Κίνα κατέγραψε αύξηση κατά τέσσερις μονάδες, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση. Η Βόρεια Αμερική υποχώρησε στην τέταρτη θέση, αφήνοντας στην τρίτη θέση την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Η ψηφιακή οικονομία αναδεικνύεται ως η βασική κινητήριος δύναμη
Πάνω από το ένα τρίτο (34%) των επενδυτών πιστεύει ότι η ψηφιακή οικονομία αποτελεί τον κορυφαίο καταλύτη της ανάπτυξης στην Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια.
Οι επενδυτές αναφέρουν την «ενίσχυση των επενδύσεων σε ψηφιακές τεχνολογίες και υποδομές», καθώς και την “ενίσχυση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού για την ψηφιακή εποχή”, ως τις κορυφαίες προτεραιότητες της Ευρώπης στην ψηφιακή εποχή (45% και 42%, αντίστοιχα).
Με 1.172 ΑΞΕ το 2017, ο ψηφιακός κλάδος βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης μεταξύ των 10 σημαντικότερων τομέων ως προς τις ΑΞΕ στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας μερίδιο 18% του συνόλου της αγοράς.
Η επίδοση αυτή αντιπροσωπεύει αύξηση 33% σε ετήσια βάση, καθώς και το δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, μετά το φαρμακευτικό κλάδο, ο οποίος σημείωσε ετήσια αύξηση 78%.
Ο ψηφιακός κλάδος κατατάσσεται, επίσης, στη δεύτερη θέση ως προς τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω ΑΞΕ, με πάνω από 37.000 νέες θέσεις εργασίας.