Περιορισμό κατά 0,06% της ανάπτυξης στην Γερμανία θα προκαλέσει ενδεχόμενη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας κατά μία μονάδα, εκτιμά το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου, σε μια πρώτη απόπειρα να αναλύσει τις οικονομικές συνέπειες από τον κινεζικό κοροναϊό.

Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο, εάν η κατάσταση ακολουθήσει την πορεία της επιδημίας του SARS το 2003, η ανάπτυξη στην Κίνα θα συρρικνωθεί κατά μια μονάδα. Εκφράζει ωστόσο την ανησυχία ότι η εξέλιξη του νέου ιού θα είναι πολύ σοβαρότερη και θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο τα οικονομικά μεγέθη. Σε αυτή την περίπτωση, σοβαρότερες θα είναι και οι συνέπειες για την γερμανική οικονομία, επισημαίνει το Ifo.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Περαιτέρω μείωση της παραγωγής στην κινεζική βιομηχανία, θα ενέτεινε τις συνέπειες του κοροναϊού στη γερμανική οικονομία», εξηγεί ο Τίμο Βόλμερσχόιζερ, επικεφαλής του τμήματος οικονομικών προβλέψεων του Ifo, υποδεικνύοντας την σημασία των κινεζικών βιομηχανικών προϊόντων για τις αλυσίδες αξιών των γερμανικών βιομηχανιών. Οι συνέπειες για την υπόλοιπη ευρωζώνη θα ήταν μάλλον μικρότερες, λόγω του μικρότερου βαθμού σχέσεων με την Κίνα και θα ισοδυναμούσαν με μόνο 0,01 του ΑΕΠ, επισημαίνει ο αναλυτής.

Το Ifo στηρίζει τις εκτιμήσεις του στην υπόθεση ότι η επιδημία του κοροναϊού προκαλεί περιορισμό της κατανάλωσης στην Κίνα και ότι η ευρείας έκτασης καραντίνα για τον πληθυσμό της χώρας θα περιορίσει την προσφορά εργατικού δυναμικού. Οι δύο αυτές παράμετροι αναμένεται να επιβαρύνουν προσωρινά την κινεζική οικονομία και οι πρώτες επιπτώσεις θα καταστούν εμφανείς ήδη στο α’ τρίμηνο του έτους.

Για την συγκεκριμένη πρόβλεψη, η ομάδα του Ινστιτούτου μελέτησε μεταξύ άλλων την περίπτωση της επιδημίας του ιού SARS το 2003, όταν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στην Κίνα είχαν καταγραφεί περίπου 5000 κρούσματα κατά την περίοδο από τον Νοέμβριο του 2002 έως τον Ιούλιο του 2003.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συνέπειες στην ανάπτυξη φάνηκαν στο β’ τρίμηνο του 2003, αλλά η οικονομία ανέκαμψε σχετικά γρήγορα. Συνολικά, ο SARS στοίχισε στην Κίνα 1% της ανάπτυξής της το 2003.

Ο κ. Βόλμερσχόιζερ διευκρινίζει πάντως ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς εάν η νέα επιδημία θα έχει σοβαρότερες συνέπειες από αυτές του SARS ή όχι, καθώς τα κρούσματα τώρα μπορεί να είναι περισσότερα, αλλά η κυβέρνηση αντέδρασε γρηγορότερα και τα μέτρα που λαμβάνει είναι πολύ πιο δραστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης