Την 22η θέση στο σύνολο των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. κατέλαβε η Ελλάδα στον πίνακα καινοτομίας 2018 που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η χώρα μας απέσπασε τη βαθμολογία του «μέτριου», με συνολική επίδοση γύρω στο 69 σύμφωνα με τον μέσο όρο των επιδόσεων στους επιμέρους δείκτες μέτρησης της καινοτομίας που χρησιμοποιεί η Επιτροπή και αρκετά πιο κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, που ανήλθε λίγο πάνω από το 100 (το πλαίσιο μέτρησης του ευρωπαϊκού πίνακα αποτελεσμάτων διακρίνει τέσσερις βασικούς τύπους δεικτών και δέκα διαστάσεις της καινοτομίας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν συνολικά 27 διαφορετικούς δείκτες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται δείκτες όπως ανθρώπινοι πόροι, ελκυστικά ερευνητικά συστήματα και φιλικό περιβάλλον για την καινοτομία, επενδύσεις κ.λπ.).
Σε σχέση με το 2010, χρονιά σύγκρισης κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα βρέθηκε στην ίδια θέση και το 2017. Συγκεκριμένα από 69 το 2010, 2011, 2012, στο 70 το 2013, στο 62 το 2014, στο 65 το 2015, στο 67 το 2016, στο 69 το 2017. Αχίλλειο πτέρνα για την Ελλάδα αποτελεί η αδυναμία δημιουργίας κατοχυρωμένου πνευματικού περιεχομένου καθώς και η χρηματοδότηση και υποστήριξη της καινοτομίας.
Υψηλή βαθμολογία για τις μμε
Την υψηλότερη βαθμολογία απέσπασε η Ελλάδα στον δείκτη Ιnnovators και στην επίδοση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως παραγωγών και δημιουργών καινοτομίας και στην αλληλεπίδρασή τους με άλλους αντίστοιχους καινοτόμους οργανισμούς.
Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, οι επιδόσεις καινοτομίας της Ε.Ε. βελτιώθηκαν κατά 5,8 ποσοστιαίες μονάδες από το 2010. Ωστόσο, δεν υπήρξε σύγκλιση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. που δεν έχουν πολύ καλές επιδόσεις και εκείνων με πολύ καλές επιδόσεις.
Από το 2010 οι επιδόσεις στον τομέα της καινοτομίας βελτιώθηκαν σε 18 και μειώθηκαν σε 10 χώρες της Ε.Ε. Η Δανία, η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, οι Κάτω Χώρες, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πρωτοπόροι της καινοτομίας με επιδόσεις καινοτομίας πολύ υψηλότερες από τον μέσο όρο της Ε.Ε.
Η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία και η Σλοβενία είναι χώρες με καλές επιδόσεις καινοτομίας, πάνω από τον μέσο όρο ή κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε.
Οι επιδόσεις της Κροατίας, της Κύπρου, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Εσθονίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Μάλτας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβακίας και της Ισπανίας είναι χαμηλότερες από τον μέσο όρο της Ε.Ε.
Οι χώρες αυτές έχουν μέτριες επιδόσεις στον τομέα της καινοτομίας. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι ουραγοί της καινοτομίας, με επιδόσεις πολύ χαμηλότερες από τον μέσο όρο της Ε.Ε.