Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της σήμερα, αλλά μπορεί να παραδεχθεί μία σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, ενισχύοντας την προοπτική να καθυστερήσει την περαιτέρω ομαλοποίηση της πολιτικής της.
Τον περασμένο μήνα, η ΕΚΤ τερμάτισε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ύψους 2,6 τρισ. ευρώ, ενώ διατήρησε την προοπτική για ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων αργά εφέτος.
Ωστόσο, η ανάπτυξη φαίνεται πιο αδύναμη από ό,τι προβλεπόταν μόλις λίγες εβδομάδες πριν, κάτι που σημαίνει ότι η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ θα μπορούσε να είναι ακόμη και μία χαλάρωση παρά μία σύσφιγξη της πολιτικής της.
Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία αναπτύχθηκαν οριακά στο τέταρτο τρίμηνο του 2018 και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει ήδη παραδεχθεί ότι η επιβράδυνση της οικονομίας μπορεί να είναι μεγαλύτερης διάρκειας από ό,τι αναμενόταν, προδιαθέτοντας για την επικράτηση απόψεων για χαλαρή νομισματική πολιτική στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της.
Με το μεγαλύτερο μέρος των «πυρομαχικών» να έχουν αναλωθεί, ο Ντράγκι θα χρησιμοποιήσει τα λίγα εναπομείναντα εργαλεία του με φειδώ, κάτι που σημαίνει ότι η συνεδρίαση της Πέμπτης θα αφορά περισσότερο τη φρασεολογία παρά την ανάληψη δράσης.
Το πολύ – πολύ, ο Ντράγκι θα μπορούσε να υποβαθμίσει τις προοπτικές της οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη είναι τώρα καθοδικοί. Θα μπορούσε, επίσης, να δώσει ενδείξεις για τη χορήγηση νέων δανείων στις τράπεζες, τα λεγόμενα LTROs, πιθανόν την άνοιξη.
«Ακόμη κι αν το ισοζύγιο των κινδύνων δεν αλλάξει επίσημα, θα περιμένουμε μία επαρκή αλλαγή στον τόνο που θα σηματοδοτεί το ίδιο πράγμα» αναφέρει η Deutsche Bank σε σημείωμα στους πελάτες της.