Η Deloitte Ελλάδος ανέλαβε να αναπτύξει την εργαλειοθήκη επιτάχυνσης παραγωγικών επενδύσεων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας σειράς πρωτοβουλιών του ΣΕΒ για την κάλυψη του επενδυτικού κενού της χώρας με στόχο τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.
Συγκεκριμένα, με στόχο τη δημιουργία της εργαλειοθήκης, η Deloitte ανέλυσε 9 κλάδους της οικονομίας (φάρμακα, τρόφιμα, μέταλλα & εξόρυξη, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, εφοδιαστική αλυσίδα, εκπαίδευση, έρευνα & ανάπτυξη, κυκλική οικονομία), αναγνώρισε και αξιολόγησε τις βασικές παραμέτρους και τα κριτήρια που αξιολογεί ο επενδυτής κατά την επιλογή επενδυτικού προορισμού, ενώ πραγματοποίησε περισσότερες από 30 συνεντεύξεις με κορυφαίες επιχειρήσεις, φορείς της δημόσιας διοίκησης και φορείς του εξωτερικού.
Παράλληλα, εντόπισε τα 35 σημαντικότερα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές, μελέτησε 130 καλές πρακτικές σε περισσότερες από 35 χώρες και τέλος σχεδίασε 50 εργαλεία επιτάχυνσης παραγωγικών επενδύσεων, βάσει εφαρμόσιμων καλών πρακτικών του εξωτερικού.
Η χώρα παρουσιάζει μια τριπλή πρόκληση ανταγωνιστικότητας έναντι της Ε.Ε., έχοντας αρχικά να αντιμετωπίσει και να καλύψει ένα επενδυτικό κενό σε σχέση με λοιπές χώρες της Ε.Ε. ύψους €100 δις.
Παράλληλα, πρέπει να ενθαρρύνει ένα νέο μείγμα παραγωγικών επενδύσεων που θα δημιουργήσουν υψηλή προστιθέμενη αξία και εξωστρέφεια, ενώ την ίδια στιγμή, αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στην προσέλκυση επενδύσεων παραμένοντας σε χαμηλή κατάταξη σε βασικούς δείκτες επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Το περιεχόμενο της εργαλειοθήκης μαζί με τα αποτελέσματα της έρευνας της Deloitte παρουσιάστηκαν το διήμερο 23-24 Απριλίου στο πλαίσιο του Επενδυτικού Συνεδρίου που διοργανώθηκε από τον ΣΕΒ με θέμα: «Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις».
Κερδίζουμε στον διεθνή ανταγωνισμό με πρακτικές λύσεις”. Το παρόν στο συνέδριο έδωσαν ως ομιλητές σημαντικά στελέχη της Deloitte, παρουσιάζοντας παράλληλα τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία για λογαριασμό του ΣΕΒ.
Εκ μέρους της Deloitte o κ. Δημήτρης Κουτσόπουλος, CEO δήλωσε:
«Για να επανατοποθετηθεί η Ελλάδα στο διεθνές διαρκώς μεταβαλλόμενο επενδυτικό σκηνικό, έχει προκλήσεις να αντιμετωπίσει και σημαντικές ευκαιρίες να αξιοποιήσει. Μια από τις κινητήριες δυνάμεις που ωθούν την οικονομία της χώρας σε ανάπτυξη και σε αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της είναι οι επενδύσεις. Η Deloitte μελέτησε τα πρότυπα διεθνών παραδειγμάτων και καλών πρακτικών και ανέπτυξε για τον ΣΕΒ την εργαλειοθήκη επιτάχυνσης παραγωγικών επενδύσεων που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να μεταβεί στο επόμενο στάδιο».
Επίσης, ο κ. Βασίλης Καφάτος, Consulting Managing Partner και επικεφαλής της ομάδας που εκπόνησε τη μελέτη της Deloitte για τον ΣΕΒ σχολίασε:
«Για την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων, δεν είναι πλέον αρκετό να καλυφθούν μόνο οι βασικές προϋποθέσεις ανταγωνιστικότητας, αλλά να εφαρμοσθούν καινοτόμες προσεγγίσεις που έχουν τη δυνατότητα να διαφοροποιήσουν τη χώρα διεθνώς».