Στα 28,8 εκατ. ευρώ φθάνει το ποσό που θα εισπράξουν οι καταναλωτές ρεύματος και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε περιοχές όπου είναι εγκατεστημένες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τα τέλη που παρακρατούνται αυτόματα από τις πληρωμές προς τους παραγωγούς.

Σύμφωνα με την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) το συνολικό ποσό για το 2020 είναι 28,8 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   – 10,7 εκατομμύρια ευρώ χρησιμοποιούνται για τη μείωση των λογαριασμών των καταναλωτών.

   – 18,1 εκατομμύρια ευρώ χρησιμοποιούνται για τοπικά έργα που πρέπει να εκτελούνται από τους Δήμους.

    -Το 82% αυτών των ποσών, συνολικά 23,5 εκατ. ευρώ, προέρχεται από τα αιολικά πάρκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διανομή των 10,7 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές θα ξεκινήσει με την οριστικοποίηση του καταλόγου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ τονίζει ότι στις πιο ευνοημένες περιοχές, με σημαντική αιολική ανάπτυξη περιλαμβάνονται η Θράκη, η νότια Εύβοια, η Βοιωτία και η Κρήτη. Από τους ΟΤΑ της χώρας, τα μεγαλύτερα συνολικά ποσά αφορούν τους καταναλωτές στους ακόλουθους Δήμους: Καρύστου Ευβοίας (1,4 εκατ. ευρώ), Θηβαίων Βοιωτίας (774 χιλ. ευρώ), Αρριανών Ροδόπης (496 χιλ. ευρώ), Τανάγρας Βοιωτίας (410 χιλ. ευρώ), Αλεξανδρούπολης Έβρου (333 χιλ. ευρώ), Ύδρας (314 χιλ. ευρώ), Τρίπολης Αρκαδίας (301 χιλ. ευρώ).

   Ιδιαίτερα ευνοημένοι είναι οι κάτοικοι μικρών κοινοτήτων της Ελληνικής επαρχίας. Οι κοινότητες των οποίων οι οικιακοί καταναλωτές θα λάβουν τα μεγαλύτερα ποσά χάρη στα αιολικά πάρκα που φιλοξενούν είναι: Ύδρας (314 χιλ. ευρώ), Θίσβης Βοιωτίας (268 χιλ. ευρώ), Αισύμης Έβρου (233 χιλ. ευρώ), Νέων Στύρων Ευβοίας (208 χιλ. ευρώ), Κέχρου Ροδόπης (200 χιλ. ευρώ), Στουππαίων Ευβοίας (190 χιλ. ευρώ), Οργάνης Ροδόπης (172 χιλ. ευρώ), Κομίτου Ευβοίας (169 χιλ. ευρώ), Ερατύρα Κοζάνης (139 χιλ. ευρώ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΕΛΕΤΑΕΝ εκφράζει την ικανοποίησή της που οι αρμόδιες υπηρεσίες και το Ελληνικό κράτος υλοποιούν στην πράξη ένα σημαντικό μέτρο ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών και ταυτόχρονα, καλεί το ΥΠΕΝ και τον ΔΕΔΔΗΕ να τυποποιήσουν ακόμα περισσότερο τη διαδικασία, ώστε οι επόμενες καταβολές στους δικαιούχους να είναι πιο συχνές και τακτικές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης