Η διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού και το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο Πολυετές Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα της ΕΕ, η ενίσχυση της θέσης της Ευρώπης στο νέο παγκόσμιο περιβάλλον, η μεταρρύθμιση του δικαίου για το άσυλο και η προώθηση των πολιτικών για το κλίμα και τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή θα αποτελέσουν τις βασικές προτεραιότητες της προεδρίας της Γερμανίας στο Συμβούλιο της ΕΕ που ξεκινάει την 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο που διαβίβασε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, στην κορυφή της ατζέντας της γερμανικής προεδρίας βρίσκεται η προώθηση συμφωνίας των «27» για το νέο Πολυετές Χρηματοδοτικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-2027. Στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για προϋπολογισμό ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ, με τον οποίο συνδέεται και η σύσταση του «ταμείου ανάκαμψης» από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Βερολίνο καλείται όχι μόνο να διευκολύνει τη διαδικασία προκειμένου τα νέα μέτρα να μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή το αργότερο την 1η Ιανουαρίου 2021, αλλά κυρίως να πείσει τους τέσσερις «οικονόμους» της ΕΕ (Αυστρία, Δανία, Σουηδία, Ολλανδία) να δώσουν τη συγκατάθεσή τους στα σχέδια των Βρυξελλών.

Από την πλευρά της, η Γερμανία έχει διατυπώσει ενστάσεις σε ό,τι αφορά κυρίως τον χρόνο έναρξης αποπληρωμής των πιστώσεων, καθώς ζητάει να ξεκινήσει ήδη πριν από το τέλος του 2027 και να μη μετατεθεί στον επόμενο προϋπολογισμό, ενώ βασικό μέλημα της γερμανικής κυβέρνησης θα είναι η «ορθή» κατανομή και χρήση των κονδυλίων.

Σε άμεση σύνδεση με το «Ταμείο Ανάκαμψης» βρίσκεται και η προτεραιότητα που αφορά τη βελτίωση των μηχανισμών αποτροπής και αντιμετώπισης υγειονομικών απειλών. Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι η ΕΕ πρέπει να διδαχθεί από την πανδημία του κορωνοϊού και να φροντίσει για την αυτονομία της σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, ενώ πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην έρευνα και τις επιστήμες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν δεν υπήρχε η πανδημία του κορωνοϊού, το κεντρικό σημείο της γερμανικής προεδρίας θα ήταν, πιθανότατα, η μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου. Η Γερμανία τάσσεται υπέρ της δίκαιης κατανομής των βαρών μεταξύ των κρατών-μελών και της ανακούφισης των χωρών εισόδου, όπως η Ελλάδα, η Μάλτα και η Ιταλία, και αναμένεται να υποβάλει πλήρη πρόταση για το νέο «Δουβλίνο».

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η γερμανική εισήγηση προβλέπει την πρώτη εξέταση των αιτημάτων ασύλου ήδη στα σύνορα της ΕΕ. Στο ίδιο πλαίσιο, η γερμανική προεδρία αναμένεται να προωθήσει και την ενίσχυση της FRONTEX με έμψυχο δυναμικό, αλλά και επιπλέον εξοπλισμό.

Η Άνγκελα Μέρκελ έχει αναφερθεί ήδη πολλές φορές στην «επείγουσα ανάγκη» η Ευρώπη να βγει ενισχυμένη από την παρούσα κρίση και να λάβει τις αποφάσεις εκείνες οι οποίες θα της εξασφαλίσουν ισχυρό ρόλο στην παγκόσμια πραγματικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτό το πνεύμα σκοπεύει να αναδείξει τη σημασία προώθησης πολιτικών με το βλέμμα στο μέλλον, με σημεία αιχμής την προστασία του κλίματος και τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Τα δύο αυτά σημεία θα επιδιώξει να ενισχυθούν και μέσω της κατανομής των κονδυλίων του «Ταμείου Ανάκαμψης» από την πανδημία του κορωνοϊού.

Λόγω των περιορισμών που συνδέονται με την πανδημία, πολλές από τις προγραμματισμένες συναντήσεις αυτού του εξαμήνου θα πραγματοποιηθούν με τηλεδιάσκεψη, ενώ ήδη έχει ακυρωθεί η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ -Κίνας, η οποία επρόκειτο να λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης