Όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε, η Ουκρανία παρέδωσε χιλιάδες πυρηνικά όπλα με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας από τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες.

Ωστόσο, η αμυντική βιομηχανία εξακολουθεί να αποτελεί τομέα στρατηγικής σημασίας και μεγάλο εργοδότη στην Ουκρανία. Eξάγει όπλα σε χώρες όπως η Ινδία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία.

Επιπλέον, η Ουκρανία είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους, ιδίως σε κοιτάσματα ορυκτών. Διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, που ανέρχoνται στους 30 δισεκατομμύρια τόνους ή περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου συνόλου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Ουκρανία κατέχει τη δεύτερη θέση όσον αφορά τα γνωστά αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη, τα οποία σήμερα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτα.

Η ως επί το πλείστον επίπεδη γεωγραφία της Ουκρανίας και η υψηλής ποιότητας σύνθεση του εδάφους καθιστούν τη χώρα μεγάλη περιφερειακή γεωργική δύναμη.

Η χώρα είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σπορελαίων όπως ο ηλίανθος και η ελαιοκράμβη.

Η εξόρυξη άνθρακα, τα χημικά προϊόντα, αλλά και αεροσκάφη, τουρμπίνες, ατμομηχανές και τρακτέρ και η ναυπηγική βιομηχανία αποτελούν επίσης σημαντικούς τομείς της ουκρανικής οικονομίας.