Η κρίση που προκάλεσε η πανδημία έχει ανατρέψει την κατάταξη των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, αφού ώθησε πολλές χώρες στη χειρότερη οικονομική ύφεση της πρόσφατης ιστορίας τους.

ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία και Γερμανία εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφαία 4άδα των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, στην 7η και στην 8η θέση παραμένουν Γαλλία και Ιταλία, αλλά στο υπόλοιπο top-10 υπάρχουν μεταβολές, σύμφωνα με το CNBC που ανέλυσε τα στοιχεία από τις οικονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ.

Ειδικότερα, η ανάλυση συγκρίνει το ονομαστικό ΑΕΠ των χωρών σε αμερικανικά δολάρια όπως παρουσιάζεται στο World Economic Outlook του ΔΝΤ. Το ονομαστικό ΑΕΠ αποτιμά την αγοραία αξία όλων των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται σε μια οικονομία, αλλά δεν αφαιρεί τις μεταβολές στα επίπεδα των τιμών ή τον πληθωρισμό και επομένως μπορεί να υπερεκτιμήσει ή να υποεκτιμήσει την πραγματική οικονομική αξία.

Εντούτοις, οι τιμές του ονομαστικού ΑΕΠ σε ένα κοινό νόμισμα είναι ένας τρόπος μέτρησης και σύγκρισης των οικονομικών μεγεθών διαφορετικών χωρών και δίνουν μια εικόνα για το πώς οι εξελίξεις -όπως η πανδημία- επηρεάζουν διαφορετικά τις οικονομίες.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες αλλαγές στο top-10 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου πριν και μετά την έναρξη της πανδημίας.

Η Ινδία κάτω από το Ηνωμένο Βασίλειο

Η Ινδία, 5η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου το 2019, υποχώρησε στην 6η θέση πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο για το 2020.

Σύμφωνα με την ανάλυση του CNBC, η Ινδία δεν θα ανακτήσει την 5η θέση στην παγκόσμια οικονομική κατάταξη μέχρι το 2023.

Η Ινδία επλήγη από τα αυστηρά lockdown που εφαρμόστηκαν προκειμένου να αντιμετωπίσει την πανδημία. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΔΝΤ, η οικονομία της θα συρρικνωνόταν κατά 8% το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2021.

Ενώ το Ταμείο αναμένει ότι η Ινδία θα αναπτυχθεί κατά 12,5% κατά το τρέχον οικονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο του 2022, ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού θα μπορούσε να αποδυναμώσει τις προοπτικές της ινδικής οικονομίας.

Η Ινδία ξεπέρασε την περασμένη εβδομάδα τη Βραζιλία και έγινε η δεύτερη χώρα παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων, πίσω από τις ΗΠΑ.

«Ανησυχούμε ακόμη περισσότερο ότι η αύξηση των κρουσμάτων αποτελεί κίνδυνο για την ακόμη αδύναμη ανάκαμψη», επισήμαναν οικονομολόγοι της Bank of America σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα.   

Οι οικονομολόγοι εκτίμησαν ότι αν επιβληθεί ακόμη ένας μήνας εθνικού lockdown θα μειώσει 100 με 200 μονάδες βάσης το ετήσιο ΑΕΠ της Ινδίας.  

Εκτός 10άδας η Βραζιλία

Η Βραζιλία, από την 9η θέση που κατείχε μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου το 2019, έπεσε στη 12η το 2020, αποτελώντας τη μοναδική χώρα που βγήκε από την πρώτη 10άδα.

Η ανάλυση του CNBC εκτιμά ότι η χώρα της Λατινικής Αμερικής θα μείνει εκτός top-10 τουλάχιστον μέχρι το 2026.

Η Βραζιλία είναι η τρίτη χώρα παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων και δεύτερη σε αριθμό θανάτων, ωστόσο ο πρόεδρος της, Ζαίχ Μπαλσονάρο  έχει αρνηθεί επανειλημμένα να επιβάλει εθνικό lockdown για τον περιορισμό του ιού.

Ο επικεφαλής των υγειονομικών αρχών του Σάο Πάολο φέρεται να προειδοποίησε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για “επικείμενη” κατάρρευση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της πολιτείας, ενώ οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η οικονομία της Βραζιλίας θα δυσκολευτεί να βρεθεί σε τροχιά ανάκαμψης.  

Η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 4,1% το 2020 και προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,7% το 2021, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Νέα είσοδος… η Νότια Κορέα

Με την υποχώρηση της Βραζιλίας, ο Καναδάς ανέβηκε στην 9η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ στη 10η θέση βρέθηκε η Νότια Κορέα και αναμένεται να παραμείνει εκεί τουλάχιστον μέχρι το 2026, σύμφωνα με την ανάλυση του CNBC, έτος μέχρι το οποίο ήταν διαθέσιμα τα στοιχεία του ΔΝΤ.

Η Νότια Κορέα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που ανέφεραν κρούσματα της covid-19 στις αρχές του 2020, αντιμετωπίζοντας με αρκετή επιτυχία τον περιορισμό της πανδημίας. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις ισχυρές εξαγωγές ημιαγωγών περιόρισε τη συρρίκνωση της οικονομίας στο 1% το 2020.

Τον τελευταίο μήνα ο αριθμός των νέων ημερήσιων μολύνσεων παρουσίασε και πάλι αύξηση, αναγκάζοντας τις αρχές να παρατείνουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που περιλαμβάνουν τον περιορισμό των μεγάλων συναθροίσεων μέχρι τις αρχές Μαΐου.

Παρά την αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας, οι τομείς της μεταποίησης και των εξαγωγών της χώρας παραμένουν ισχυροί, επισήμανε η Capital Economics σε έκθεσή της την περασμένη εβδομάδα.

«Η κατανάλωση έχει γίνει επίσης πιο ανθεκτική, εν μέρει εξαιτίας της αύξησης των διαδικτυακών αγορών. Ωστόσο, ο κλάδος της εστίασης και της παροχής καταλυμάτων παραμένει πολύ αδύναμος», πρόσθεσε η Capital Economics.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η οικονομία της Νότιας Κορέας θα φτάσει σε ρυθμό ανάπτυξης 3,6% το 2021.