Για να αντιμετωπίσει τη νέα γενιά κόκκινων δανείων λόγω κορωνοϊού, η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας σχεδιάζει τη σύσταση «κακής τράπεζας». Welt: Ενώπιον νέου κύματος προσφύγων από την Τουρκία λόγω κορωνοϊού;

Μακροσκελές άρθρο για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα στις 4 συστημικές τράπεζες φιλοξενεί η γερμανική οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt.

Σε ανταπόκριση από την Αθήνα ο αρθρογράφος της Γκερντ Χέλερ περιγράφει αναλυτικά τα πρώτα θετικά βήματα σταδιακής εξόδου από τη δημοσιονομική κρίση, αλλά και τις ακατάβλητες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωση του νέου ιού.

«Με 14 νεκρούς ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλή θέση συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη. Aκόμα και στη Γερμανία ο αριθμός είναι έξι φορές υψηλότερος» σημειώνει. Ωστόσο, το πλήγμα για την οικονομία, η οποία εξαρτάται άρρηκτα από τον τουρισμό, είναι μεγάλο, σημειώνει. Όλα αυτά ασκούν αρνητική επίδραση στις ελληνικές τράπεζες, την Πειραιώς, την Εθνική, την Eurobank και την Alpha,«οι οποίες μόλις είχαν ξεκινήσει να απομακρύνουν από τους ισολογισμούς τους τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια» υπενθυμίζει ο αρθρογράφος.

Σύσταση κακής τράπεζας σε εθνικό επίπεδο

Στο άρθρο του ο Χέλερ αναφέρει ότι εμπειρογνώμονες του τραπεζικού κλάδου υπολογίζουν ότι ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω κορωνοϊού θα αυξηθεί κατά 12%. Και επικαλείται τον Γιάκομπ Σουβάλσκι, εμπειρογνώμονα για θέματα Ελλάδας στον γερμανικό οίκο αξιολόγησης Scope Ratings.

«Η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών θα εξασθενήσει» φοβάται ο Σουβάλσκι, «κι αυτό παρά την ευελιξία, την οποία παραχώρησαν οι ευρωπαϊκές αρχές στις τράπεζες για τις αποφάσεις τους σχετικά με την κατάταξη των δανείων ως μη εξυπηρετούμενα». Και ο Γκερντ Χέλερ συνεχίζει:

«Για να αφαιρέσει τις πιέσεις από τις τράπεζες, η Κεντρική Τράπεζα Ελλάδος επεξεργάζεται αυτόν τον καιρό σχέδια για τη δημιουργία κακής τράπεζας. Λεπτομέρειες θα δώσει μέχρι τέλος του μηνός στις εμπορικές τράπεζες, στην κυβέρνηση και στον Ευρωπαϊκό Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό SSM.

»Η Κεντρική Τράπεζα θεωρεί τις προτάσεις της όχι ως υποκατάστατο του σχεδίου Ηρακλής, αλλά ως συμπλήρωμα. Το νέο σχέδιο προβλέπει ότι χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα, που λόγω των αντίξοων συνθηκών στην αγορά, αργούν να μειώσουν τα προβληματικά δάνεια με τιτλοποιήσεις, θα τα μεταφέρουν σε μια κακή τράπεζα.

»Σε κύκλους της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρεται ότι χρειάζονται γρήγορες λύσεις ώστε να απαλλάξουν οι τράπεζες τους ισολογισμούς τους από το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να είναι σε θέση να αποκτήσουν ρευστότητα για παροχή δανείων.

»Σκέψεις για τη δημιουργία ευρωπαϊκής κακής τράπεζας κάνει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αλλά η ιδέα προσκρούει σε αντιρρήσεις κανονιστικού περιεχόμενου και στο πολιτικά λεπτό ερώτημα διάσωσης τράπεζας με χρήματα φορολογουμένων. Όμως λύση σε εθνικό επίπεδο, όπως αυτή που προτείνει η Κεντρική Τράπεζας Ελλάδας, είναι εύκολο να υλοποιηθεί. Ακόμα και ο αναλυτής Γιάκομπ Σουβάλσκι θεωρεί ότι σύσταση τέτοιας εθνικής κακής τράπεζας είναι αποτελεσματική» καταλήγει η εφημερίδα.

Νέο κύμα προσφύγων μέσω χερσαίων συνόρων Ελλάδας-Τουρκίας;

Στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Die Welt αναφέρεται σε ένα αξιοπερίεργο φαινόμενο που καταγράφηκε τις τελευταίες 4 εβδομάδες των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού. Ότι μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, και ιδιαίτερα μέσα από την πιο εύκολη θαλάσσια οδό προς τα ελληνικά νησιά. Κατά το διάστημα αυτό για πρώτη φορά μετά από χρόνια δεν πέρασε ούτε ένας πρόσφυγας. Ενδεικτικός και ο τίτλος του άρθρου: «Μετά από 4 χρόνια η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία πέτυχε τον στόχο της».

Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει την προϊστορία και τον στόχο αυτής της συμφωνίας και κάνει αναφορά στη νέα πρόσφατη κλιμάκωση, με την προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει νέο μεταναστευτικό κύμα μέσω των χερσαίων συνόρων με την Ελλάδα στηρίζοντας χιλιάδες πρόσφυγες. «Την ίδια ώρα τα φουσκωτά έπλεαν ανενόχλητα» συνεχίζει η εφημερίδα στο άρθρο της.

«Την 1η Μαρτίου μετρήθηκαν 900 αφίξεις στα ελληνικά νησιά, περισσότερες από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας με την Τουρκία το 2016. Την επομένη ήρθαν άλλοι 600. Με την αποφασιστική προστασία των συνόρων η ελληνική κυβέρνηση εμπόδισε νέα κλιμάκωση. Από τις 3 Μαρτίου μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των αφίξεων στα νησιά, από τις 2 Απριλίου και για έναν μήνα δεν ήρθε ούτε ένας πρόσφυγας. Εκτός από τα μέτρα κατά του κορωνοϊού που έλαβε η Τουρκία, τα οποία κάνουν ανέφικτη την πρόσβαση στη χώρα από αέρος και ξηρά ή τη διέλευση μέσω της χώρας, φαίνεται ότι αιτία γι΄ αυτή τη μείωση είναι και επιπρόσθετα μέτρα αποθάρρυνσης διελεύσεων μέσω του Αιγαίου».

Ο αρθρογράφος κάνει αναφορά σε άρθρο της Καθημερινής, το οποίο περιγράφει τη λεγόμενη «στρατηγική της επιθετικής επιτήρησης της θαλάσσιας περιοχής», με τη ενεργοποίηση επιπλέον πλοίων της ελληνικής ακτοφυλακής και του ναυτικού.

«Στο πλαίσιο της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, από το τέλος Μαρτίου 2016 μέχρι τα τέλη του 2019 απελάθηκαν περίπου 2.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα προς τις γειτονικές χώρες, εκ των οποίων οι περισσότεροι το 2016 και 2017. Στο ίδιο διάστημα 25.000 Σύροι πρόσφυγες επαναπροωθήθηκαν νόμιμα από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ» σημειώνεται στο άρθρο.

«Η κλειστή για την ώρα διέλευση προς την Ελλάδα ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί σύντομα και πάλι περισσότερο, γιατί, σύμφωνα με τη Frontex, αναμένονται και πάλι μαζικές κινήσεις προσφύγων προς την κατεύθυνση των ελληνοτουρκικών συνόρων, μόλις αρθούν τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού στις επαρχίες των Δαρδανελλίων, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης».

Πηγή: Deutsche Welle