Άνοδο παρουσιάζει σήμερα το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, καθώς καθώς οι επενδυτές στις αγορές κρατικού χρέους αρχίζουν να σκέφτονται «τη ζωή μετά τον Μάριο Ντράγκι», όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει το Reuters.
Η επιλογή του Ισπανού, Λούις ντε Γκίντος για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, η οποία και αυξάνει τις πιθανότητες να αναλάβει το τιμόνι της κεντρικής τράπεζας ο Γερμανός, Γενς Βάιντμαν, θέτει υπό πίεση τα κρατικά ομόλογα του ευρώ.
Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο για τον Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη, η επιστροφή στην πιο περιοριστική νομισματική πολιτική ενδέχεται να είναι ταχύτερη από ό,τι αρχικά υπολόγιζαν οι αγορές.
Ο Βάιντμαν ήταν σταθερά τα τελευταία χρόνια ο μεγαλύτερος επικριτής των πολιτικών του Μάριο Ντράγκι, προειδοποιώντας ότι τα μηδενικά επιτόκια και η ποσοτική χαλάρωση λειτουργούν ως «ναρκωτικό» για τις αγορές και θα πυροδοτήσουν παρενέργειες.
Αυτές οι πολιτικές όμως ήταν που κρατούσαν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα έως σήμερα το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης από τις αγορές.
Υπό τις συνθήκες αυτές η απόδοση του γερμανικού ομολόγου δεκαετούς διάρκειας παρουσιάζει σήμερα αύξηση 2 μονάδων βάσης, στο 0,75%, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι το προσεχές διάστημα θα μπορούσε να επανέλθει στα υψηλά πολλών ετών του 0,808%, στα οποία είχε σκαρφαλώσει στις αρχές του μήνα. Πιέσεις και στα γαλλικά κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να επιστρέφει στο 1%.
Σημειώνεται ότι η Γερμανία αναμένεται εντός της ημέρας να πραγματοποιήσει έκδοση διετούς ομολόγου, γνωστού ως Schatz, με στόχο να αντλήσει 5 δισ. ευρώ, ενώ η Ισπανία αναμένεται να προβεί στην πώληση ομολόγων 30ετους διάρκειας.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters.