Μία σημαντική εξέλιξη λίγο πριν εκπνεύσει το πρόγραμμα για την Ελλάδα καταδεικνύει πως οι αγορές έχουν ξεκινήσει να αντιδρούν θετικά έναντι της χώρας μας, έπειτα από τη συμφωνία του Λουξεμβούργου και τα μηνύματα που εξέπεμψαν οι Βρυξέλλες.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P ανακοίνωσε ότι αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας σε Β+ από Β, με σταθερή προοπτική. Η αξιολόγηση της Ελλάδας από τον οίκο επισπεύσθηκε, λόγω «της ανακοίνωσης σημαντικού ταμειακού αποθέματος ασφαλείας και της πρόσθετης ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου 2018». Η επόμενη προγραμματισμένη ανακοίνωση αξιολόγησης της χώρας μας θα γίνει στις 20 Ιουλίου 2018.

Μία σημαντική εξέλιξη λίγο πριν εκπνεύσει το πρόγραμμα για την Ελλάδα καταδεικνύει πως οι αγορές έχουν ξεκινήσει να αντιδρούν θετικά έναντι της χώρας μας«Οι σταθερές προοπτικές για την Ελλάδα αντανακλούν το ισοζύγιο των κινδύνων στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας» σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας ότι θα εξέταζε «την αναβάθμιση των αξιολογήσεων, εάν ενισχυθεί η προβλεψιμότητα της πολιτικής, αυξηθούν οι καθαρές ξένες άμεσες επενδύσεις και δούμε περαιτέρω πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων του πληγέντος τραπεζικού συστήματος. Με βάση το σενάριο αυτό, θεωρούμε ότι η αύξηση του ΑΕΠ, περιλαμβανομένης της αύξησης των επενδύσεων, θα επιταχυνόταν, ωφελώντας την οικονομική ισχύ της Ελλάδας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο οίκος αναφέρει ότι «θα υποβάθμιζε τις αξιολογήσεις, εάν υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην πολιτική που αντιστρέφουν τη μεταρρυθμιστική διαδικασία ή αν το αποτέλεσμα της ανάπτυξης είναι σημαντικά πιο αδύναμο από ό,τι αναμένουμε, κάτι που θα περιόριζε τη δυνατότητα της Ελλάδας να συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και τη μείωση του χρέους».

Ειδικότερα, ο οίκος μεταξύ άλλων τονίζει: «Στις 22 Ιουνίου του 2018, το Eurogroup ενέκρινε τη δημιουργία ενός σημαντικού μαξιλαριού ρευστότητας για την Ελλάδα εν όψει της αποχώρησης της Ελλάδας από το τελευταίο πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018. Η τελική εκταμίευση του προγράμματος, στα 15 δισ. ευρώ, θα αυξήσει το συνολικό μαξιλάρι ρευστότητας της Ελλάδας στα 24 δισ. ευρώ (περίπου το 13% του προβλεπόμενου ΑΕΠ του 2018). Δεδομένης της εκτίμησής μας ότι τα δημόσια οικονομικά θα παραμείνουν ισορροπημένα, αναμένουμε ότι το μαξιλάρι ρευστότητας θα καλύψει πλήρως την εξόφληση του ελληνικού δημόσιου χρέους μέχρι το 2021 και θα καλύψει εν μέρει και τις αποπληρωμές του 2022».
«Κατά την εκτίμησή μας, το μαξιλάρι ρευστότητας μειώνει σημαντικά τα ρίσκα χρηματοδότησης για την κυβέρνηση και αυξάνει τη δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές σε πιο ευνοϊκούς όρους για τον κρατικό και τον τραπεζικό τομέα» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.
Όσο για το χρέος, η S&P εκτιμά πως «το ύψος του χρέους της Ελλάδας είναι ένα βαρίδι για τις αξιολογήσεις. Μετά την Ιαπωνία, η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο δείκτη χρέους προς ΑΕΠ από τις χώρες που καλύπτουμε».
Επισημαίνει, ακόμη, ότι «το ιστορικό της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα και οι πελατειακές σχέσεις έχουν επίσης επιβαρύνει το ζήτημα του χρέους, καθώς προκαλούν αβεβαιότητα στην οικονομία, αποτρέπουν τις εισροές κεφαλαίων, ενώ προκαλούν εκροές τραπεζικών καταθέσεων, φαινόμενο που κορυφώθηκε την περίοδο του Ιουνίου-Αυγούστου 2015».
Τέλος, καταλήγει τονίζοντας πως οι μελλοντικές προοπτικές των τραπεζών αλλά και η ικανότητα εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων εξαρτάται και από τις περαιτέρω δράσεις για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος.

Υπενθυμίζεται πως χθες με νέα της αναφορά η Moody’s χαρακτήρισε credit positive την απόφαση του Eurogroup της περασμένης εβδομάδας για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«H Ευρωζώνη την προηγούμενη Πέμπτη συμφώνησε να παράσχει σημαντική περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, η οποία διασφαλίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πολύ ήπιες χρηματοδοτικές ανάγκες για τα επόμενα 10 χρόνια» σχολίασε σχετικά ο οίκος αξιολόγησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης