Οι διεθνείς μετοχές ετοιμάζονται να αποχαιρετίσουν την εβδομάδα με τον καλύτερο απολογισμό από το 2011, την ώρα που το δολάριο παρουσιάζει τη μεγαλύτερη υποτίμηση των τελευταίων δύο ετών και το ευρώ “πετάει” σε υψηλά τριετίας.
Θετικό είναι το κλίμα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το Γενικό Δείκτη να παρουσιάζει άνοδο 0,4% και τον όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 30,84 εκατ. ευρώ στις 14:40 ώρα Ελλάδος.
Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI All Country Index, ο οποίος παρακολουθεί την πορεία των μετοχών σε 47 μεγάλες αγορές ανά τον κόσμο καταγράφει κέρδη περίπου 5% σε εβδομαδιαία βάση. Έχουμε έτσι πλήρη ανατροπή της εικόνας σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, όταν κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2015. Εξακολουθεί πάντως να απέχει σχεδόν 6% από το ρεκόρ της 29ης Ιανουαρίου.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύεται σήμερα 0,9% με 1% και σε εβδομαδιαία βάση εμφανίζει κέρδη 3%, στην καλύτερη επίδοσή του από το Δεκέμβριο του 2016. Εξακολουθεί να απέχει 6% από τα υψηλά 2,5 ετών, στα οποία είχε ανάλθει τον Ιανουάριο. Την άνοδο των ευρωπαϊκών μετοχών αυτή την εβδομάδα δεν ανέκοψε ούτε η ανατίμηση του ευρώ σε υψηλά τριών ετών, η οποία θέτει υπό πίεση τις εξαγωγές.
Τα futures στη Wall Street προμηνύουν ότι και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η έναρξη της συνεδρίασης θα βρει τους δείκτες σε τροχιά ανόδου και οδεύοντας προς εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 4%.
Έντονα ανοδικά τάσεις επικράτησαν νωρίς το πρωί και στις αγορές της Ασίας, με το Nikkei 225 να ενισχύεται 1,2%
To ελληνικό χρηματιστήριο σε ρυθμούς αναβάθμισης
Στο Χ.Α. ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,78%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,69%. Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσιάζουν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (+1,58%) και των Τροφίμων (+1,50%).
Στο θετικό κλίμα συμβάλλουν οι προσδοκίες για μία θετική αξιολόγηση από τον Fitch απόψε.
Ο αμερικανικός οίκος είχε αναβαθμίσει τελευταία φορά την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε σε B- από στις 18 Αυγούστου του 2017, αξιολογώντας τις προοπτικές ως θετικές.
Είχε επικαλεστεί τότε την υποχώρηση του πολιτικού ρίσκου και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Τώρα με τη χώρα να οδεύει προς έξοδο από το μνημόνιο, αναμένεται να αναγνωρίσει πρόοδο, αλλά και να επισημάνει κινδύνους για την εύθραυστη ανάκαμψη.
Σε πρόσφατη έκθεσή του προέβλεπε ανάπτυξη 2,1% φέτος και επιτάχυνση το 2019. Υπογράμμιζε ότι επιμένουν οι προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα, με κυριότερη τα κόκκινα δάνεια, αλλά και τα πανευρωπαϊκά τεστ αντοχής.
naftemporiki.gr