Η άνοδος της ακροδεξιάς στη Γαλλία είναι το αποτέλεσμα «οικονομικών ανησυχιών» παρά «ανησυχιών ταυτότητας», λέει σε συνέντευξη στο AFP ο Γάλλος οικονομολόγος Γκαμπριέλ Ζουκμάν, ειδικός σε θέματα ανισοτήτων, ο οποίος λέει πως πρέπει να «ξαναγράψουμε τους κανόνες της παγκοσμιοποίησης».

«Όταν αναλύουμε τις εκλογικές συμπεριφορές των Γάλλων, βλέπουμε πως στην πραγματικότητα το κέντρο των ανησυχιών (…) δεν είναι τα θέματα ταυτότητας, είναι θέματα καθαρά οικονομικά, κοινωνικά, αγοραστικής δύναμης, μισθών, δημοσιονομικής δικαιοσύνης, πληθωρισμού…», λέει, δύο εβδομάδες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 30ής Ιουνίου και της 7ης Ιουλίου, που μπορεί να φέρουν το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) στην κυβέρνηση.

Η άνοδος της υποστήριξης στην ακροδεξιά, που κέρδισε τις ευρωεκλογές και μπορεί να κερδίσει και τις γαλλικές βουλευτικές εκλογές, είναι πρώτα απ΄όλα ευθύνη των ηγετών των παραδοσιακών κομμάτων, σύμφωνα με τον Ζουκμάν: «στη Γαλλία, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, υπήρξε μαζική υποεπένδυση στις δημόσιες υπηρεσίες εκπαίδευσης, υγείας, στις υποδομές μεταφορών», λέει.

Αυτό μεταφράζεται σε ένα «βαθύ αίσθημα εγκατάλειψης και απόρριψης, ένα αίσθημα απείθειας απέναντι στη δημόσια εξουσία», συνεχίζει ο καθηγητής στην Σχολή Οικονομικών του Παρισιού (PSE) και στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, συγγραφέας βιβλίων για τη φορολογία των πιο πλούσιων που ενέπνευσε την κυβέρνηση της Βραζιλίας.

Η αριστερά από την πλευρά της απέτυχε να «εξηγήσει συγκεκριμένα πώς (…) θα οργανωθεί η παγκοσμιοποίηση ώστε να μην ωφελούνται αποκλειστικά ή σχεδόν αποκλειστικά οι πολυεθνικές και οι ιδιοκτήτες τους, αλλά να ωφελούνται οι λαϊκές τάξεις και οι μεσαίες τάξεις», συνεχίζει ο οικονομολόγος, ο οποίος ήταν σύμβουλος των υποψηφίων των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ Μπέρνι Σάντερς και Ελίζαμπεθ Γουόρεν.

Κατά συνέπεια «το μοναδικό κόμμα που είχε συγκεκριμένες απαντήσεις» για τους απογοητευμένους ψηφοφόρους, «είναι ο RN με το κλείσιμο των συνόρων προκειμένου να καταστήσει τους ξένους καρικατούρα, αποδιοπομπαίους τράγους», συμπληρώνει.

Φορολόγηση των δισεκατομμυριούχων

Ο 37χρονος οικονομολόγος, ιδρυτής του Ευρωπαϊκού Φορολογικού Παρατηρητηρίου, θα παρέμβει φέτος ενώπιον των ηγετών της Ομάδας των 20 (G20), για να παρουσιάσει τις ιδέες του για έναν ελάχιστο φόρο στους δισεκατομμυριούχους αυτού του κόσμου, που θα μπορούσε να αποφέρει, όπως υποστηρίζει, 250 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο χάρη σε έναν υπερφόρο στην περιουσία τους.

Στη Γαλλία και όχι μόνο «εκφράζεται ένα σημαντικό αίτημα για δημοσιονομική δικαιοσύνη, για περισσότερο προοδευτική φορολογία, για την κατάργηση των δημοσιονομικών προνομίων από τα οποία ωφελούνται σήμερα οι κάτοχοι μεγάλων περιουσιών», εκτιμά ο Ζουκμάν.

Αγωνίζεται επίσης, στο πλαίσιο της διεθνούς οργάνωσης Icrict, που μετρά στις τάξεις της τον νομπελίστα Οικονομίας Τζόζεφ Στίγκλιτς, για αύξηση της φορολόγησης των πολυεθνικών εταιριών. Στα τέλη του 2021, σχεδόν 140 χώρες κατέληξαν στον ΟΑΣΕ σε μια ιστορική συμφωνία που προβλέπει έναν τέτοιο φόρο.

«Ένα μεγάλο μέρος της εργασίας μου, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των διεθνών συζητήσεων στην G20, είναι ακριβώς να δημιουργήσουμε αυτές τις συγκεκριμένες λύσεις, να ξαναγράψουμε τους κανόνες της παγκοσμιοποίησης» ώστε «τα κέρδη της παγκοσμιοποίησης να διανεμηθούν με ίσο τρόπο».

«Υπάρχουν όλοι οι αξιόπιστοι, συγκεκριμένοι τρόποι να απαντηθούν οι ανάγκες και το αίτημα για δικαιοσύνη που εκφράζεται, αλλά να απαντηθούν με έξυπνο τρόπο, με τρόπο που θα λειτουργεί. Είναι εκεί πραγματικά όπου θα δούμε ότι η ψήφος στον RN θα αρχίσει να καταρρέει», εκτιμά ο Ζουκμάν.