Ο χάλυβας και το αλουμίνιο αντιπροσωπεύουν περίπου το 2% του παγκόσμιου εμπορίου, οπότε η άμεση επίπτωση στην παγκόσμια οικονομία των δασμών που ανακοίνωσε χθες ο Τραμπ θα ήταν ελάχιστη, σημειώνει η Capital Economics σε note προς τους πελάτες της.
Αλλά το γεγονός ότι δικαιολογούνται με το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας, αυξάνει τους κινδύνους των αντιποίνων.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι θα επιβάλει δασμούς ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, προκαλώντας αναταράξεις στις τιμές των μετάλλων των ΗΠΑ και ισχυρό sell-off και στην αμερικανική αγορά μετοχών.
Τα στοχευμένα εμπορικά εμπόδια για τον χάλυβα και το αλουμίνιο από μόνα τους δεν αποτελούν είδηση. Το νέο είναι ότι οι δασμοί αυτοί θα ισχύουν προφανώς για τις εισαγωγές από όλες τις χώρες και ότι δικαιολογούνται από λόγους εθνικής ασφάλειας.
Θα εφαρμοστούν οι δασμοί;
«Όχι απαραίτητα: έτσι κι αλλιώς, για τον Τραμπ μιλάμε!», σημειώνει χαρακτηριστικά η Capital Economics. Είπε ότι θα υπογράψει την εκτελεστική εντολή την επόμενη εβδομάδα, αλλά σίγουρα θα υπάρξει αντίδραση από τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου, τις αμερικανικές εταιρείες και τους συμμάχους των ΗΠΑ. Αυτό, και η βουτιά στη χρηματιστηριακή αγορά, μπορεί να οδηγήσουν τον Τραμπ να αλλάξει γνώμη.
Και είναι πιθανό να επιτρέπονται εξαιρέσεις για συμμάχους, όπως ο Καναδάς και η Γερμανία, οι οποίοι (σε αντίθεση με την Κίνα) αποτελούν μεγάλες πηγές εισαγωγών χάλυβα στις ΗΠΑ.
Πώς θα επηρεάσουν οι δασμοί την αμερικανική οικονομία; Οι δασμοί θα ενισχύσουν τον πληθωρισμό επειδή οι τιμές εισαγωγών θα αυξηθούν κατά 0,5% περίπου και οι τιμές των εμπορευμάτων που χρησιμοποιούν χάλυβα στην παραγωγή τους, θα αυξηθούν επίσης.
Μπορεί επίσης να υπάρξει μικρή αύξηση στην εγχώρια παραγωγή χάλυβα, αλλά αυτό θα αντισταθμιστεί από την αύξηση του outsourcing. Καμία από αυτές τις επιπτώσεις δεν θα είναι σημαντική.
Θα “ανταποδώσουν” άλλες κυβερνήσεις με δικά τους μέτρα; Πιθανώς.
Ο Καναδάς δήλωσε ότι θα «λάβει μέτρα για την προστασία των εγχώριων εμπορικών συμφερόντων και των εργαζομένων».
Η Βραζιλία έχει πει το ίδιο και η ΕΕ έχει συζητήσει πιθανά αντίποινα.
Άλλες κυβερνήσεις μπορούν επίσης να κινηθούν για να προστατεύσουν τις δικές τους βιομηχανίες χάλυβα, οι οποίες θα ήταν νόμιμες σύμφωνα με τους όρους του ΠΟΕ. Έτσι, όπως σημειώνει η C.E., οποιαδήποτε αντίποινα, από τις χώρες αυτές και την Κίνα, θα ήταν στοχοθετημένα και αναλογικά, προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση του προβλήματος.
Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος; Η πραγματική ανησυχία είναι ότι αυτό σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, μακρυά από τον θόρυβο και την μικροπολιτική και προς πραγματικά μέτρα προστατευτισμού.
Όπως επισημαίνει η Capital Economics, αυτό θα συμβεί και όσο πλησιάζουμε τις ενδιάμεσες και τις προεδρικές εκλογές. Αν ισχύσει, ο Τραμπ μπορεί να ανακαλύψει ότι, αντίθετα με το tweet του σήμερα το πρωί, σπάνια υπάρχουν νικητές από εμπορικούς πολέμους.