Στον γερμανικό Tύπο η αγανάκτηση και οι επικρίσεις για τους επιχειρησιακούς χειρισμούς στην Εύβοια και τις επιπτώσεις των πυρκαγιών στην τουριστική οικονομία.

Φωτογραφία στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Welt του Βερολίνου συνοψίζει μιαν άλλη πτυχή του δράματος που βιώνει αυτές τις ημέρες η Ελλάδα. Σε ένα φέρυ μποτ σε παραλία της Εύβοιας και με φόντο τον κατακόκκινο από τις φλόγες ουρανό, επιβιβάζονται κάτοικοι και τουρίστες για να σωθούν από τις πυρκαγιές. Στην καρδιά της τουριστικής περιόδου τέτοιες εικόνες αποτρέπουν κάθε τουρίστα να έρθει για διακοπές στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε άλλο συναφές άρθρο, η Frankfurter Allgemeine Zeitung θέτει το ερώτημα ευθέως: Ποιες οι επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό από τέτοιες δραματικές εικόνες νησιών να καίγονται και τουριστών να μεταφέρονται με καράβια για να σωθούν, όπως αυτές τις ημέρες στην Εύβοια;

«Βιώσιμος τουρισμός»

«Το ό,τι αυτός, ο πιο σημαντικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας απειλείται από την κλιματική κρίση, δεν φαίνεται μόνο στα νησιά» σημειώνει. «Όπως και το 2007 έτσι και φέτος απειλήθηκαν από τις φλόγες αρχαιολογικοί χώροι και το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Τον Αύγουστο του 2007 σώθηκε την τελευταία στιγμή η περιοχή.  Φαίνεται να λειτουργούν για την ώρα οι τεράστιες επενδύσεις των τελευταίων χρόνων σε τοπικά μέτρα πυρόσβεσης. Αλλά η απειλή για την πολιτιστική κληρονομιά παραμένει και γίνεται εμφανής κάθε καλοκαίρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το καλοκαίρι του 2019 η ελληνική κυβέρνηση συγκάλεσε διάσκεψη με 300 εμπειρογνώμονες από 40 χώρες για να συσκεφθεί γύρω από την προστασία πολιτιστικών αγαθών από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Από το καλοκαίρι του 2021 προκύπτει ότι σύντομα το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο από την προστασία  αρχαίων κιόνων και ερειπίων».

Συνέντευξη με τον καθηγητή και ακαδημαϊκό Κώστα Συνολάκη φιλοξενεί η Handelsblatt. Ο ειδικός στην αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων επισημαίνει ότι ο τουριστικός κλάδος θα πρέπει να μετασχηματιστεί για να γίνει βιώσιμος.

«Οι υπάρχουσες υποδομές στην Ελλάδα δεν μπορούν λόγω του μεγάλου αριθμού επισκεπτών να ανταποκριθούν σε ό,τι αφορά στην ανακύκλωση και τη διαχείριση απορριμάτων» υπογραμμίζει στον Γερμανό αρθρογράφο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο τουριστικός κλάδος θα πρέπει σε ευρεία κλίμακα να ξεκινήσει με την εξοικονόμηση ενέργειας και την ανακύκλωση. Εδώ φοβάμαι ότι το πρόβλημα εστιάζεται στα οικογενειακά ξενοδοχεία που είναι μεγαλύτερα από τα Airbnb και μικρότερα από ξενοδοχειακές αλυσίδες. Αυτά θα νιώσουν την πίεση των καταναλωτών και των ταξιδιωτικών πρακτόρων».  

«’Άφαντο το κράτος»

Ο εικόνες της καμένης Εύβοιας, των κατοίκων να φεύγουν μαζικά για να σωθούν και των απλών ανθρώπων να σβήνουν με κλαδιά τις πυρκαγιές συνοψίζεται σε ένα τρίπτυχο που αναδεικνύει η Süddeutsche Zeitung: «Απογοήτευση, αλληλεγγύη, κατηγορίες». Ο αρθρογράφος της επισημαίνει ότι κάτοικοι αποδίδουν ευθύνες στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πυρόσβεσης.«Η πικρία από την Εύβοια είναι μεγάλη, επειδή η κατάσβεση από αέρος περιορίστηκε επί μέρες στα βόρεια των Αθηνών. Μας άφησαν να καούμε», μεταφέρει αντιδράσεις των κατοίκων του δεύτερου μεγαλύτερου ελληνικού νησιού, όπως εκδηλώνονται στους τηλεοπτικούς σταθμούς. «Δεν υπήρχε άλλη επιλογή, αναφέρεται από τις σωστικές δυνάμεις. Σε περίπτωση εξάπλωσης της φωτιάς στην πρωτεύουσα οι επιπτώσεις θα ήταν χειρότερες.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει συνεχώς ότι οι ανθρώπινες ζωές έχουν προτεραιότητα από την ιδιοκτησία και το δάσος. Στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών ζουν 4 εκ. άνθρωποι, στην Εύβοια 220.000 και καίγονται κυρίως δάση».

Ο αρθρογράφος της FAZ θέτει το θέμα πιο επιτακτικά και τιτλοφορεί το άρθρο του «Η πρωτεύουσα έχει προτεραιότητα». Και συνεχίζει: «Αν και η κυβέρνηση απέσπασε γενικά την εκτίμηση για τη γρήγορη και γενικά ομαλή εκκένωση περιοχών σε δυνητικό κίνδυνο, εκτός πρωτεύουσας εκφράζεται κριτική στη διαχείριση της κρίσης. Η κατηγορία είναι ότι η επαρχία αφέθηκε στην τύχη της επειδή οι περισσότερες δυνάμεις πυρόσβεσης δραστηριοποιήθηκαν για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Αθήνα». Ο Γερμανός  αρθρογράφος μεταφέρει μαρτυρίες ανθρώπων, όπως του δημάρχου Μαντουδίου, ο οποίος στον τηλεοπτικό αέρα του Σκάι είπε ότι έκλεισε η φωνή του από τις πολλές φορές που ζήτησε επιπλέον εναέρια μέσα.

«Τέτοιες κατηγορίες ήρθαν και από άλλους τοπικούς πολιτικούς και κατοίκους του νησιού, ότι το κράτος ήταν άφαντο και ότι ο κόσμος αφέθηκε μόνος να παλεύει με τις φλόγες. Ωστόσο από χθες Κυριακή, ενισχύθηκαν σημαντικά οι πτήσεις των πυροσβεστικών στην Εύβοια μετά την προσωρινή σταθεροποίηση της κατάστασης στην πρωτεύουσα».

Τέλος η Berliner Zeitung φιλοξενεί εκπρόσωπο του σταθμού πυροσβεστικής της Βόννης, από όπου αναχώρησε χθες το πρωί κομβόι με πυροσβέστες και οχήματα προς την Ελλάδα.

«Δεν πρόκειται για καθημερινή πυρκαγιά, τρέφουμε σεβασμό για την κατάσταση εκεί» αναφέρει. «Τι συγκεκριμένα μας περιμένει θα αποφασιστεί επιτόπου. Παρά τις προετοιμασίες υπάρχουν φυσικά αστάθμητοι παράγοντες, θα πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε με μεγάλη προσοχή».

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης