Σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις προκαλούν από χθες, Δευτέρα, οι κινητοποιήσεις των αγροτών, οι οποίοι έχουν αποκλείσει με τα τρακτέρ και τα φορτηγά τους κομβικές οδικές αρτηρίες σε όλη τη χώρα, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές των επιδοτήσεων στα καύσιμα.
Ενδεικτικά, στο Βερολίνο, 700 αγροτικά οχήματα σταθμεύουν από το βράδυ της Κυριακής μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου, ενώ στην Ερφούρτη η αστυνομία έκανε λόγο για περισσότερα από 2.000 τρακτέρ και φορτηγά. Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, σύμφωνα με το κρατιδιακό υπουργείο Εσωτερικών, πάνω από 25.000 οχήματα συμμετείχαν χθες σε 270 εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Το εργοστάσιο της Volkswagen στο Έμντεν διέκοψε χθες τη λειτουργία του, καθώς οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να φθάσουν στο σημείο, ενώ προβλήματα σημειώνονται και στις μετακινήσεις μαθητών από απομακρυσμένες περιοχές.
Η διαμαρτυρία των αγροτών έγινε σε κάποιες περιπτώσεις αντικείμενο εκμετάλλευσης από ακροδεξιές οργανώσεις. Στη Δρέσδη το ακροδεξιό κόμμα “Ελεύθερη Σαξονία” διαδήλωσε χθες μαζί με τους αγρότες, οι οποίοι ωστόσο έλαβαν αποστάσεις από τέτοιες ενέργειες.
«Οι αγρότες θα πρέπει να προσέξουν να μην τους ξεφύγει ο έλεγχος των κινητοποιήσεών τους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος προχθές δεν κατάφερε να αποβιβαστεί από οχηματαγωγό πλοίο, καθώς τον εμπόδισε συγκεντρωμένο πλήθος.
Οι διαδηλώσεις αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να κάνουν λόγο για “εβδομάδα δράσης”, η οποία θα κορυφωθεί την ερχόμενη Δευτέρα με μεγάλη συγκέντρωση στο Βερολίνο.
Οι διαμαρτυρίες στρέφονται κυρίως κατά των σχεδίων του κυβερνητικού συνασπισμού να επιτρέψει τη λήξη της φορολογικής έκπτωσης για το αγροτικό ντίζελ. Η επιδότηση πρόκειται να καταργηθεί σταδιακά και δεν θα καταβάλλεται πλέον καθόλου από το 2026.
Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε κατάργηση της επιδότησης δια μιας, αλλά η κυβέρνηση αναθεώρησε τα σχέδιά της υπό την πίεση των αγροτών. Η ιδέα της ανατροπής της φοροαπαλλαγής για τα αγροτικά μηχανήματα είναι επίσης εκτός συζήτησης για την κυβέρνηση.
Ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας, Τζεμ Έτσντεμιρ, εξακολουθεί πάντως να στηρίζει τα αιτήματα των αγροτών, αν και τους ζήτησε να αποδεχθούν το σχέδιο περικοπών των επιδοτήσεων μετά τις βελτιώσεις που έγιναν από την πλευρά της κυβέρνησης.
«Μπορώ να αντιληφθώ ότι πολλοί αγρότες δεν το θεωρούν αρκετό. Είναι δικαίωμά τους. Αλλά δεδομένων των προβλημάτων με την αναδιάρθρωση του προϋπολογισμού, πρέπει να γίνουν και δύσκολοι συμβιβασμοί. Θα ήθελα να ήταν διαφορετική η κατάσταση, αλλά σήμερα είναι έτσι και δεν αλλάζει», δήλωσε ο κ Έτσντεμιρ και επισήμανε ότι οι διορθώσεις της κυβέρνησης έγιναν έπειτα από δική του πίεση.