Στο θετικό πρόσημο που καταγράφηκε την τελευταία διετία, έπειτα από δεκαετίες, στις εξαγωγές έναντι των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, εγκαινιάζοντας το βράδυ της Πέμπτης στο περίπτερο 13, της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, τη Διεθνή Έκθεση Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών «Freskon 2022».

«Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες, τα δύο τελευταία χρόνια έχουν καταφέρει να έχουν θετικό ισοζύγιο στη σχέση εισαγωγών και εξαγωγών. Για πρώτη φορά το 2021 η χώρα εξήγαγε περισσότερα αγροτικά προϊόντα από αυτά που εισήγαγε» υπογράμμισε ο κ. Γεωργαντάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επεσήμανε ότι τα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας ελληνικά προϊόντα έχουν καταλάβει, ήδη, «μια πολύ σημαντική θέση» τόσο στην εγχώρια, όσο και στις διεθνείς αγορές, καταγράφοντας στις εξαγωγές τους μια ανοδική τάση.

Συμπλήρωσε, ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η στήριξη των συνεργατικών σχημάτων, των συνεταιρισμών, των ομάδων παραγωγών, της συμβολαιακής γεωργίας και προανήγγειλε και νέες παρεμβάσεις σε αυτή την κατεύθυνση, με στόχο να επιτευχθούν χαμηλότερες τιμές σε πρώτες ύλες και λιπάσματα, μεγαλύτερη απορροφητικότητα πόρων και καλύτερες τιμές για τα ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές.

«Δεν μπορεί στη χώρα μας να διακινούνται, μέσω συνεταιρισμών και συνεργατικών σχημάτων, περίπου το 18% της συνολικής αγροτικής παραγωγής και στο εξωτερικό αυτό να είναι γύρω στο 65%» είπε ο κ. Γεωργαντάς και πρόσθεσε: «Είμαι σίγουρος, ότι σήμερα γίνεται μια ουσιαστική επανεκκίνηση σε έναν κλάδο, που έχει προσφέρει πάρα πολλά τα προηγούμενα χρόνια και είμαι σίγουρος ότι θα προσφέρει και φέτος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι γίνεται κάθε προσπάθεια από την κυβέρνηση να περιοριστεί το αυξημένο κόστος παραγωγής – λόγω της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία – με μέτρα που, ήδη, ανακοίνωσε η κυβέρνηση και «θα αρχίσουν να υλοποιούνται από τον επόμενο μήνα», ενώ παρέπεμψε σε περισσότερα νέα μετά το συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. στις 23 Μαΐου.

«Οφείλουμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα συνολικά, προσπαθώντας να περιορίσουμε την αύξηση του κόστους παραγωγής, ή να το απαλύνουμε» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και πρόσθεσε : «Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ο βραχίονας της εξαγωγικής δύναμης του ελληνικού πρωτογενούς τομέα».

Προέτρεψε τους έλληνες αγρότες «να συνεχίσουν να παράγουν», παρά την ανησυχία που έχει εκφραστεί από κάποιους για την τύχη των εξαγωγών προς τις εμπόλεμες χώρες, υπογραμμίζοντας ότι και η καλλιεργητική περίοδος φέτος αναμένεται καλή και η εφοδιαστική αλυσίδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο λειτουργεί ικανοποιητικά και πρόσθεσε :

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε ζητήσει και εμείς και άλλες χώρες να ενεργοποιηθεί ο σχετικός κανονισμός της Ε.Ε., ώστε σε περίπτωση που δεν μπορέσουν να γίνουν αυτές οι εξαγωγές που γίνονταν πάντα, όπως παλαιότερα έκανε η Ε.Ε. να κάνει και τώρα, δηλαδή, να πριμοδοτήσει τη διάθεση αυτών των προϊόντων, με ευρωπαϊκά χρήματα, σε δομές στη χώρα. Ελπίζουμε να μη χρειαστεί να συμβεί, όπως υπάρχει και αυτή η εναλλακτική, αυτή η δυνατότητα, αυτή η ασφάλεια για τους παραγωγούς, σε κάθε περίπτωση, είμαστε εδώ για να στηρίξουμε».

Για τους αλλοδαπούς εργάτες γης, οι οποίοι απασχολούνται σε εποχικές συγκομιδές, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι υπάρχει πλέον ένα αρκετά ευέλικτο και λιγότερο γραφειοκρατικό θεσμικό πλαίσιο για την πρόσκληση τους. Σημείωσε, επίσης, ότι ο κ. Μηταράκης έχει ήδη απευθυνθεί σε χώρες προέλευσης στο εξωτερικό για να υπογραφούν διμερείς συμβάσεις για τη διευκόλυνση των διαδικασιών, ενώ δεσμεύτηκε και ο ίδιος να δει τι μπορεί παραπάνω να κάνει σε συνεργασία με τους ομολόγους του στην Ε.Ε. και με τους άλλους υπουργούς της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί η ενδεχόμενη έλλειψη καλλιεργητικών χεριών.

Σημείωσε, επίσης, ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι στην αγορά για τις «ελληνοποιήσεις» προϊόντων, φέρνοντας ως παράδειγμα το γάλα, ειδικά το πρόβειο και το κατσικίσιο, όπου, όπως ανέφερε, σημειώθηκαν και υψηλότερες τιμές για τους παραγωγούς και διασφαλίστηκε η προέλευση και η ποιότητα του προϊόντος.

Ο υπουργός συνεχάρη τους διοργανωτές, τη διοίκηση της ΔΕΘ, τονίζοντας ότι η 6η Freskon επανέρχεται – μετά από μια διετία που δεν διοργανώθηκε λόγω της πανδημίας – και αποτελεί μια «ουσιαστική επανεκκίνηση» στην προσπάθεια για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου της αγροδιατροφής, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «με την εξωστρέφεια που έχει καθιερώσει» και με την πολύ καλή συνεργασία και των φορέων και της αυτοδιοίκησης, θα αποφέρει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα, με οφέλη και για τους αγρότες της περιοχής και όλης της χώρας.

 

Χαιρετισμοί, Α. Τζιτζικώστα, Γ. Κωνσταντόπουλου, Τ.Τζήκα

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι η ΠΚΜ είναι η πρώτη περιφέρεια σε παραγωγή αγροτικού ΑΕΠ, με το 26% του συνολικού αγροτικού προϊόντος, πρώτη στις εξαγωγές τροφίμων και εκτελεί επίσης στον άξονα της Β. Ελλάδας το 70% της μεταφορικής δραστηριότητας όλης της χώρας. «Επομένως, ως διοίκηση της ΠΚΜ έχουμε επιλέξει συνειδητά να στρέψουμε το ενδιαφέρον της πολιτικής μας στη στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα συνολικά, πρωτογενή τομέα, μεταποίηση, εξαγωγές».

«Οι εξαγωγές το 2021 έσπασαν το φράγμα των σαράντα δισεκατομμυρίων ευρώ, αυτό δεν έγινε τυχαία, έγινε χάρη στη καλή δουλειά και τη συνεργασία όλων» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

«Η Freskon είναι μια διεθνής έκθεση, έχουμε συμμετοχές από δώδεκα χώρες, εμπορικούς αντιπροσώπους από τριάντα έξι χώρες, θα γίνουν δύο χιλιάδες επιχειρηματικά ραντεβού» τόνισε ο πρόεδρος ΔΕΘ, Τάσος Τζήκας και συνέχισε: «Η Θεσσαλονίκη ξαναμπαίνει στο χάρτη των εκθεσιακών γεγονότων».

Χαιρέτισε, επίσης, ο αντιδήμαρχος Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, ενώ στα εγκαίνια παραβρέθηκε, μεταξύ άλλων και ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης