«Διαχειρίσιμη» αναμένεται να είναι η αύξηση των κόκκινων δανείων λόγω της κρίσης της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν θέσει σε γνώση της κυβέρνησης, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, όπως ανέφερε μιλώντας νωρίτερα στην ολομέλεια ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός.

Ο επόπτης των συστημικών τραπεζών είναι ο SSM, η ΕΚΤ δεν έχει δώσει δείγμα για έκρηξη κόκκινων δανείων λόγω πανδημίας, είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Τα δείγματα που έχουμε και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι ότι σε καμία περίπτωση τα κόκκινα δάνεια που μπορεί να δημιουργηθούν, λόγω πανδημίας, δεν θα ξεπεράσουν τα 4 ή 5 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα ποσό πλήρως διαχειρίσιμο μέσα από το πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ, το οποίο έφερε η κυβέρνηση και λειτουργεί με την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Tο πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ για τη μείωση των κόκκινων δανείων έχει απτά αποτελέσματα, είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και επισήμανε τη μείωση 32 δισ. ευρώ των κόκκινων δανείων, κατά την πρώτη περίοδο της λειτουργίας του προγράμματος, «χωρίς να επιβαρυνθεί ούτε ένα ευρώ ο Έλληνας φορολογούμενος». Ο Γιώργος Ζαββός ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι η κυβέρνηση καταθέτει την παράταση του Προγράμματος ΗΡΑΚΛΗΣ που στοχεύει στη μείωση τουλάχιστον 32 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων, ώστε «ήδη από αυτή τη χρονιά να έχουμε μονοψήφια νούμερα κόκκινων δανείων και σίγουρα την επόμενη χρονιά, επιτυγχάνοντας το μέσο όρο της Ευρωζώνης».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των μικροχρηματοδοτήσεων, ο υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πέρυσι από τη Βουλή και ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι βάσει ενημέρωσης από την ΤτΕ ήδη βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις δύο εταιρείες για να λάβουν άδεια για να λειτουργήσουν.

Επισήμανε εξάλλου ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα, μέσα στους 18 μήνες, έχει δώσει 8 δισ. ευρώ δάνεια, «ενώ σε ολόκληρη την τετραετία, της προηγούμενης κυβέρνησης, τα δάνεια δεν ξεπέρασαν κάποια εκατομμύρια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στις κυρώσεις των Συμφωνιών για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης, ο Γιώργος Ζαββός είπε: «Το Νομοθετικό Σώμα πρέπει να τις ψηφίσει διότι ενισχύεται η δυνατότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας να στηρίξει, όταν χρειαστεί, το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης που έχει στόχο τη στήριξη των συστημικών κυρίως τραπεζών».

«Συνεπώς με τις τροποποιήσεις που καλείστε να ψηφίσετε, θα υπάρξει μια ακόμα μεγαλύτερη θωράκιση της δυνατότητας ο ESM να μπορεί μέρος κοινού μηχανισμού ασφάλειας να στηρίξει το Ενιαίο Ταμείο Στήριξης οσάκις χρειαστεί» πρόσθεσε ο υφυπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι σήμερα απαιτούνται μηχανισμοί που να καταμερίζουν τα βάρη μιας κρίσης, ακόμη περισσότερο, μέσω των κρατών.

Αλλά και για τις αλλαγές που επέρχονται στη λειτουργία των χρηματοδοτικών μέσων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο Γιώργος Ζαββός είπε ότι τα κριτήρια επιλεξιμότητας γίνονται αυστηρότερα αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν συνοδεύονται από Μνημόνια Κατανόησης, «ώστε να μπορέσει να δοθεί η δυνατότητα αν κάποιο κράτος θελήσει να προσφύγει να μην έχει το στίγμα αυτό που κρατάει μακριά τα κράτη από την προσφυγή στον μηχανισμό αυτό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ουσία αυτών των τροποποιήσεων, είπε ο Γιώργος Ζαββός, είναι ότι ενισχύεται ο μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων της Ευρωζώνης και της ΕΕ. «Είναι βήμα σημαντικό που υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση διότι είναι σημαντικό στάδιο προς την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης. Ο διαμοιρασμός βαρών είναι στοιχείο ολοκληρωμένων πολιτειακών ενώσεων. Δεν λέω ότι αρκεί. Γιατί οι δύο Συνθήκες, αφορούν διακρατικές συνθήκες. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικές» είπε ο υφυπουργός Οικονομικών σημειώνοντας ότι «παραμένει ζωντανό το αίτημα της επιτάχυνσης της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης, με την ολοκλήρωση του μηχανισμού της εγγύησης των καταθέσεων, με την επιτάχυνση της Ένωσης των ευρωπαϊκών Κεφαλαιαγορών, αλλά και με την προώθηση μιας μορφής δημοσιονομικής ένωσης ικανής να στηρίζει την τραπεζική ένωση, γιατί δεν υπήρξε ποτέ τραπεζική ένωση χωρίς στήριξη δημοσιονομικής ένωσης και δεν υπήρξε ποτέ δημοσιονομική ένωση χωρίς να έχει πλήρως λειτουργούσα τραπεζική ένωση, αυτό είναι το μήνυμα της κρίσης της Ευρωζώνης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης