Ξεκάθαρη θέση υπέρ της συνέχισης του QE παίρνει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, την ώρα που οι αγορές πιθανολογούν μια σταδιακή έξοδο, από το 2018, της ΕΚΤ από το μη συμβατικό αυτό, όπως χαρακτηρίζεται, εργαλείο νομισματικής πολιτικής, που ενίσχυσε δραστικά τη ρευστότητα των ευρωπαϊκών αγορών τα προηγούμενα χρόνια.
«Δεν ήρθε ακόμη η ώρα να αλλάξουμε την πολιτική μας» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας στη «Wall Street Journal», εξηγώντας ότι ο δομικός πληθωρισμός παραμένει χαμηλός, η ανάπτυξη δεν είναι ακόμη πολύ δυναμική και δεν υπάρχουν απειλές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Ειδικά για την Ελλάδα, τον κεντρικό τραπεζίτη ανησυχεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η προοπτική επιβάρυνσης του κόστους δανεισμού της -και των τραπεζών της-, καθώς ο σταδιακός, έστω, περιορισμός του QE θα φέρει άνοδο επιτοκίων. Έτσι, αντί να διευκολυνθεί, θα καταστεί δυσχερέστερη η επιστροφή της στις αγορές, εν όψει του τέλους του μνημονίου.
Η ανησυχία αυτή έρχεται να προστεθεί, μάλιστα, στην προοπτική να άρει η ΕΚΤ και το «waiver», που της επιτρέπει να δέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα, αν και χαμηλής βαθμολογίας (junk), επειδή η χώρα συμμετέχει σε πρόγραμμα. Με το τέλος του προγράμματος θα εκλείψει η βάση για waiver και αυτός είναι ο λόγος που ο κ. Στουρνάρας τάσσεται, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ της στήριξης της χώρας, μέσω μιας προληπτικής γραμμής. Κάτι που δεν θέλει, όμως, η κυβέρνηση, προτιμώντας ένα clean exit.
Σε αντίστοιχα δύσκολη θέση, πάντως, ως προς το θέμα του QE βρίσκονται κι άλλες χώρες και κυρίως η Ιταλία, της οποίας οι τράπεζες στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ.
Με τους κεντρικούς τραπεζίτες αυτών των χωρών εκτιμάται ότι ο κ. Στουρνάρας θα βρεθεί σε κοινή γραμμή τους επόμενους μήνες, επιχειρηματολογώντας υπέρ της διατήρησης του QE.
«Καθώς η ΕΚΤ μπήκε αργά στο QE, νομίζω ότι δεν πρέπει να κινηθούμε με τρόπο που θα θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη. Χαίρομαι που το Εκτελεστικό Συμβούλιο και οι συνάδελφοί μου παίρνουν αυτήν τη θέση έως τώρα και ειδικά ο Μάριο Ντράγκι. Συμφωνώ πλήρως μαζί του στο θέμα» τόνισε.
Ελπίδες για ένταξη και της Ελλάδας
Ο κ. Στουρνάρας θεωρεί ότι υπάρχουν ελπίδες για ένταξη των ελληνικών ομολόγων, προς το τέλος του χρόνου. Όχι, όμως, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει περαιτέρω σαφήνεια ως προς τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από το Eurogroup, όπως διαμηνύει. Κάτι που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει τελικά ποτέ ένταξη στο QE, αν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν ξεκαθαρίσουν πριν από το 2018, όπως θέλει η Γερμανία, και η ΕΚΤ ξεκινήσει εν τω μεταξύ την έξοδο από το πρόγραμμα.