Σύμφωνα με άρθρο των Financial Times, οικονομολόγοι και αναλυτές εκτιμούν πως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα αποτελέσει την αφετηρία για μια νέα ανάκαμψη στην Ευρώπη.
Το σχέδιο της Ελλάδας, το οποίο έλαβε διθυραμβικές κριτικές στις Βρυξέλλες για τον συνεκτικό σχεδιασμό του, προβλέπει ώθηση της τάξεως του 7% του ΑΕΠ μέχρι το 2026. Ωστόσο η Morgan Stanley προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα δει αύξηση ύψους 12%, ενώ η S&P είπε ότι θα φτάσει στο 18%, στη μεγαλύτερη δηλαδή αύξηση σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες χώρες.
Σύμφωνα με τον Nell, ο βασικός προβληματισμός σε σχέση με το πρόγραμμα είναι το πόσα και πόσο αποτελεσματικά θα δαπανηθούν τα κεφάλαια. Ενδεικτικά αναφέρεται πως τα έξι έτη έως το 2020 (2014-2020) κατά μέσο όρο οι ευρωπαϊκές χώρες ξόδεψαν μόνο το ½ των χρημάτων που τους διανεμήθηκαν από τις Βρυξέλλες.
Ωστόσο η απορρόφηση των κεφαλαίων που προέρχονταν από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση κατά την περίοδο 2008-2014 έφτασε περίπου το 90%, γεγονός που μαρτυρά πως οι χώρες έχουν καλύτερες επιδόσεις στην αξιοποίηση κεφαλαίων σε περιόδους ύφεσης, όπως και αυτή που διερχόμαστε αυτή την περίοδο.