Κίνδυνο θεωρεί τις δικαστικές αποφάσεις για τα δημοσιονομικά, ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στην Βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης. Όπως δήλωσε μιλώντας στην Βουλή, «θεωρούμε κίνδυνο τις δικαστικές αποφάσεις για καταβολή αναδρομικών. Θεωρούμε πως είναι επικίνδυνο όχι από μόνα τους τα δώρα, όχι μόνο  γιατί μπορούν να αποσταθεροποιήσουν τον προϋπολογισμό, αλλά και για την δυναμική που αναπτύσσεται. Δεν αντιλαμβανόμαστε ποιο το είναι το κριτήριο δικαίωσης και μη  δικαίωσης σε όσους διεκδικούν αναδρομικά» υπογράμμισε.

Την ίδια στιγμή,  στην ενημέρωση που έκανε ο κ. Κουτεντάκης στην Επιτροπή του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους στην Βουλή, επί της τριμηνιαίας Έκθεσης Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2018, εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκρατημένος απέναντι στο “σαξές στόρυ” της εξόδου από το τρίτο Μνημόνιο,  χαρακτηρίζοντας “υπερβολικές” τις προσδοκίες. Όπως είπε «θα περάσουν χρόνια, η χώρα δεν μπορεί να αποκαταστήσει την ζημιά που υπέστη από τα μνημόνια και την κρίση. Κριτήριο είναι αν κινούμαστε στην σωστή κατεύθυνση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ότι αφορά την επιβράδυνση των επενδύσεων το 2018 έδωσε την εξής εξήγηση:  Επειδή αυξήθηκαν απότομα το 2017 γι’ αυτό φαίνονται μειωμένες το 2018. «Είχαν πολύ απότομη αύξηση 26%, από το οποίο μετά είναι δύσκολο να πας πιο πάνω», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο κ. Κουτεντάκης επιχείρησε να “βγάλει απ’ το κάδρο” τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης στην διαχείριση των τεσσάρων από τα συνολικά οχτώ χρόνια εντός μνημονίων, λέγοντας «ήταν βαριές οι κληρονομιές τόσο στα “κόκκινα δάνεια”, όσο και στο χρέος, στα ληξιπρόθεσμα ιδιωτών στο Δημόσιο, και στο ιδιαίτερα μειωμένο κεφαλαιακό απόθεμα.

Έχεις ένα συρρικνωμένο εργατικό δυναμικό και ποσοτικά και ποιοτικά. Γιατί δεν έφυγαν απλά έξω, έφυγαν άνθρωποι με υψηλά προσόντα που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανάκαμψη. Θα μείνουν τα προβλήματα για κάποια χρόνια. Το θέμα είναι αν η διαχείριση είναι ή όχι στην σωστή κατεύθυνση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολωμένες οι εκλογές

Αναφερόμενος στους λόγους που μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στην οικονομία και τα δημοσιονομικά, ο κ. Κουτεντάκης ανέφερε μεταξύ άλλων την αστάθεια στις αγορές, το Brexit, την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, τις προβλέψεις για ύφεση (με εξαίρεση την Ελλάδα όπως είπε), αλλά και «τις ευρωεκλογές που θα είναι πολωμένες και δεν ξέρουμε τι επιπτώσεις θα έχουν».

Έως Eurogroup Δευτέρας τα ‘κόκκινα’ δάνεια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ότι αφορά τον διάδοχο νόμο του νόμου-Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την διευθέτηση των κόκκινων δανείων, σημείωσε πως «θα ολοκληρωθεί στις επόμενες ημέρες μέχρι το Eurogroup της  Δευτέρας».

Τόνισε πως «εμείς λέμε πως το νέο πλαίσιο α) να διαχωρίζει αποτελεσματικά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές από τους υπόλοιπους, για κοινωνικούς λόγους και β) δεν θα πρέπει να προκαλέσει κανένα δημοσιονομικό  ρίσκο (εγγυήσεις τραπεζών και αναβαλλόμενος φόρος).

Για κατώτατο μισθό

Για την αύξηση στον κατώτατο μισθό και την επίδρασή του στις εξαγωγές, ανέφερε πως αυτός αφορά κυρίως κλάδους που δεν έχουν εξαγωγική δραστηριότητα όπως καθαρισμοί κτιρίων, εστίαση, βιομηχανία τροφίμων και εμπόριο.

Επηρεάζει μόνο κάποιες δραστηριότητες όπως οι αποθήκες, δραστηριότητες που συνδέονται με μεταφορικά και τις χερσαίες μεταφορές. «Το συμπέρασμα που βγάζουμε είναι πως η αύξηση δεν μας ανησυχεί για επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα ελληνικών εξαγωγών» κατέληξε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης