«Κάθε επένδυση είναι εθνικός στόχος», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας, υπογραμμίζοντας ότι είναι μονόδρομος για τη χώρα ένα φιλοεπενδυτικό μεταρρυθμιστικό Big Bang, εάν θέλουμε να πετύχουμε παραγωγικές επενδύσεις, ευημερία και δουλειές.

Μιλώντας σήμερα στο Επενδυτικό Συνέδριο που διοργανώνει ο Σύνδεσμος σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, o κ. Φέσσας παρουσίασε τη συνολική στρατηγική πρόταση του ΣΕΒ, ώστε η χώρα μας να καλύψει το επενδυτικό κενό και να συγκλίνει με την Ευρώπη, με στόχο τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι εθνικός επενδυτικός στόχος θα πρέπει να είναι η σύγκλιση το συντομότερο δυνατόν με τον μ.ο. της Ευρωπαϊκής ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναφέρθηκε στη σημαντική από-επένδυση που έχει σημειωθεί στα χρόνια της κρίσης. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, οι επενδύσεις στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία στην κυριολεξία κατακρημνίσθηκαν, τόσο ως απόλυτο μέγεθος από 60 δισ. ευρώ το 2007 σε 21,5 δισ. ευρώ το 2017, όσο και ως ποσοστό επί του ΑΕΠ από 26% σε 12,6%.

Για αυτό και επιβάλλεται, όπως σημείωσε, να γίνει, καταρχήν, εθνικός επενδυτικός στόχος η σύγκλιση το συντομότερο δυνατόν με τον μ.ο. της Ευρωπαϊκής ένωσης, η οποία όπως σημείωσε και αυτή υπολείπεται σημαντικά στον τομέα των επενδύσεων έναντι χωρών της Ασίας και των ΗΠΑ.

Ειδικότερα ο Πρόεδρος του ΣΕΒ υπογράμμισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από παραγωγικές επενδύσεις με υγιή επενδυτικά κεφάλαια και όχι από εισαγωγές και κατανάλωση με δανεικά:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«το πόσο σύντομα θα πιάσουμε τους Ευρωπαϊκούς μέσους όρους εξαρτάται από το πόσο ψηλά θα βάλουμε τον πήχη του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας και κατ’ επέκταση των επενδύσεων» και πρόσθεσε ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι «κεφάλαια για επενδύσεις σε παραγωγικές δραστηριότητες και όχι δανεικά για εισαγωγές και κατανάλωση, όπως γινόταν μέχρι το 2008».

Χαρακτήρισε μονόδρομο το σενάριο αύξησης των επενδύσεων με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 15%, ώστε το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 4% ετησίως.

Με αυτό το σενάριο, το κενό μπορεί να κλείσει σε 4-5 χρόνια και οι επενδύσεις να αυξηθούν από 22 δισ. ευρώ σήμερα σε 45 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ, δηλαδή στα επίπεδα που κινείται η υπόλοιπη Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όσο συντομότερα το πετύχουμε, τόσο γρηγορότερη θα είναι η σταθερή και σίγουρη ανάκαμψη της οικονομίας, η δημιουργία τουλάχιστον 200.000 νέων θέσεων εργασίας και η ανακοπή της πληγής του brain drain».

Πρόσθεσε ότι ο επενδυτικός ανταγωνισμός είναι αμείλικτος, όχι μόνο από παγκόσμιους γίγαντες, αλλά και από χώρες στη γειτονιά μας και στο μέγεθός μας.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επενδύσεων σήμερα γίνεται από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, περίπου 87,5% κατά μέσο όρο στην Ε.Ε., και πρόσθεσε ότι είναι υποχρέωσή μας να καταλάβουμε και να ανταποκριθούμε στο τι ζητούν οι επενδυτές.

«Πρέπει το ελληνικό κράτος να γίνει πιο ‘πελατοκεντρικό’, να μπει στα παπούτσια του επενδυτή, να αρχίσει να σκέφτεται και σαν αυτόν, ώστε να προσφέρει το κατάλληλο μενού υπηρεσιών και λύσεων για την προσέλκυση επενδύσεων” και όπως τόνισε όλα αυτά απαιτούνται “για να αρχίζουν οι επενδυτές να εξετάζουν την πιθανότητα επένδυσης σε μία χώρα».

Πρώτες θετικές ενδείξεις

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επισήμανε ότι σήμερα υπάρχει διάχυτη κινητικότητα σε επίπεδο ενδιαφέροντος, συζητήσεων και αξιολογήσεων, ενώ αναφέρθηκε ενδεικτικά σε εσωτερική έρευνα μελών του ΣΕΒ, όπου οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις εκτιμώνται σε 16 δισ. ευρώ την επόμενη τετραετία.

Όπως τόνισε, υπάρχουν κλάδοι, όπου η αποεπένδυση έχει αναστραφεί και οι καθαρές επενδύσεις έχουν οριακά θετικό πρόσημο, όπως η μεταποίηση, η εξόρυξη, η ενέργεια, οι κατασκευές. «Ελληνικές επενδύσεις γίνονται, ωστόσο δεν αρκούν από μόνες τους για να καλύψουν το κενό, χρειαζόμαστε περισσότερες ξένες άμεσες επενδύσεις, γι’ αυτό πρέπει να βελτιώσουμε συνολικά το περιβάλλον υποδοχής των επενδύσεων».

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, σημείωσε την ανάγκη να ακολουθηθούν οι καλές πρακτικές των προηγμένων φιλικών στις επενδύσεις κρατών. Η Ευρώπη, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος, βρίθουν από εξαιρετικές ιδέες και δοκιμασμένες καλές πρακτικές που αντιμετώπισαν προβλήματα σαν και αυτά που μαστίζουν το Ελληνικό επενδυτικό τοπίο και οδηγούν στην επενδυτική ένδεια, σημείωσε ο κ. Φέσσας.

Αναλύοντας τους βασικούς άξονες ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος, τόνισε ότι αναμφίβολα στην Ελλάδα έχουν νομοθετηθεί πολλές μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν όμως υλοποιηθεί, με αποτέλεσμα να μην έχουν αλλάξει το επενδυτικό περιβάλλον και αυτό είναι που αξιολογούν οι επενδυτές. Χρειάζεται, τόνισε, κάτι πολύ ισχυρότερο:

-Ένα συνολικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων που να καλύπτει τόσο οριζόντιες όσο και κάθετες/κλαδικές μεταρρυθμίσεις (Τι πρέπει να γίνει)

-Με αποτελεσματικούς μηχανισμούς διασφάλισης υλοποίησης και επίλυσης προβλημάτων (Πως θα γίνει) και με

– Έναν πολύ ισχυρό Υποστηρικτή με δύναμη να το επιβάλλει και δέσμευση να το επιτύχει (Ποιος θα το κάνει).

Όπως τόνισε στην ομιλία του ο κ. Φέσσας, ένα επιθετικό Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία δομών, μηχανισμών και διαδικασιών επιτάχυνσης επενδύσεων, που θα βελτιώνει τη συνολική επενδυτική απόδοση παράλληλα με τη βελτίωση των δημοσίων εσόδων, οφείλει να περιλαμβάνει τους ακόλουθους άξονες:

1. Μείωση 25% του βάρους που επιφέρουν τα εμπόδια και η γραφειοκρατία ως το 2020, η επίτευξη του οποίου αναβάλλεται από το 2013.

2. Μείωση 35% του χρόνου επίλυσης δικαστικών (διοικητικών) διαφορών ως το 2020.

3. Μείωση 30% του χρόνου αδειοδότησης μέχρι το 2020.

4. Μείωση 30% του εταιρικού φόρου (άμεσα ή έμμεσα) στις νέες επενδύσεις και απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών.

5. Διπλασιασμός των ιδιωτικών επενδύσεων στην καινοτομία ως το 2023.

6. Αύξηση του μεριδίου της ψηφιακής οικονομίας στο ΑΕΠ κατά 4% και δημιουργία κατ’ ελάχιστον 50.000 νέων θέσεων εργασίας έως το 2021.

7. Αποφυγή οπισθοδρόμησης στις εργασιακές ρυθμίσεις.

8. Περιορισμός του μη μισθολογικού κόστους.

9. Ηλεκτρονικές συναλλαγές σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα

10. Οριζόντια επενδυτικά κίνητρα και απλές φορολογικές διαδικασίες.

11. Ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας.

12. Πρόσβαση σε ανταγωνιστική χρηματοδότηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης