Νέο πλαίσιο για την τιμολογιακή και αποζημιωτική πολιτική στο φάρμακο καθώς και τη δικαιότερη κατανομή του claw back υπόσχεται το υπουργείο Υγείας, συνεχίζει όμως να αγνοεί τις προτάσεις της φαρμακοβιομηχανίας.
Οι δηλώσεις σχετικά με τη φαρμακευτική πολιτική του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού στη συνέντευξη Τύπου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας χθες, Πέμπτη, δεν πρόσθεσαν τίποτα καινούριο στη συζήτηση.
Ο κ. Ξανθός επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει σταδιακά τον προϋπολογισμό για το εξωνοσοκομειακό φάρμακο, όμως τα επόμενα χρόνια και αφού δώσει το «πράσινο φως» το οικονομικό επιτελείο.
Επομένως, η φαρμακοβιομηχανία θα είναι και πάλι αντιμέτωπη με ανεπαρκείς προϋπολογισμούς και το claw back θα συνεχίσει να είναι ανεξέλεγκτο, παρόλο που και ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε χθες, ότι «παρατηρούνται ελλείψεις σε φάρμακα καθημερινής χρήσης στα φαρμακεία για λόγους που τους ξέρουμε πάρα πολύ καλά».
Στην παρατεταμένη επιβολή του «έκτακτου» μέτρου του claw back, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει προτείνει την εισαγωγή τριών κλειστών προϋπολογισμών στη φαρμακευτική δαπάνη. Η ρύθμιση αυτή θα μπορούσε να έχει προσωρινό χαρακτήρα, μέχρι την άρση του claw back, με τόσο τη δικαιότερη κατανομή του.
Οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οι οποίες παράγουν οικονομικά φάρμακα, επιβαρύνονται δυσανάλογα σε σχέση με την υπέρβαση που προκαλούν, αφού στον επιμερισμό δεν διαχωρίζονται τα πολύ ακριβά φάρμακα, που είναι κυρίως εισαγόμενα.
Γι’ αυτό προτείνουν να δημιουργηθούν τρεις κατηγορίες κλειστών προϋπολογισμών: για τα on patent, για τα off patent μαζί με τα γενόσημα και τέλος για τα φάρμακα του ν. 3816.
Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας μελέτησε την εξέλιξη της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ ανά κατηγορία φαρμάκων για το διάστημα 2014 – 2018. Η δαπάνη στα ιδιωτικά φαρμακεία παραμένει σχεδόν σταθερή τα τελευταία χρόνια, με πολύ μικρές διαφοροποιήσεις. Αντίθετα, διαρκώς αυξανόμενη είναι η δαπάνη για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.
Εύλογα, λοιπόν, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία λέει ότι επιβαρύνεται αδίκως για την υπέρβαση που δημιουργούν τα ακριβά φάρμακα και όχι τα οικονομικά εκτός πατέντου φάρμακα και γενόσημα που κυρίως παράγει. Το ύψος του προϋπολογισμού κάθε κατηγορίας από τις τρεις, μπορεί επίσης να προσδιοριστεί από τα ίδια στοιχεία που διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ.
Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, υπολογίζεται ότι για το 2018 το claw back θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ.
Συνυπολογίζοντας και τις υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate), η επιβάρυνση για τις φαρμακευτικές εταιρείες θα φτάσει φέτος το 1,4 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να μπαίνει σε κίνδυνο η επιβίωση των φαρμακευτικών εταιρειών, αν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα.