Ο κλάδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) παγκοσμίως αναμένεται να ανακάμψει σύντομα, παρά την επιβράδυνση που προκάλεσε ο COVID-19, καθώς τα κίνητρα για μακροπρόθεσμες επενδύσεις παραμένουν ισχυρά. Αυτό προκύπτει από την 55η έκδοση της έκθεσης της EY για τον τομέα, η οποία συνοδεύεται και από σχετική κατάταξη των 40 ελκυστικότερων χωρών για ΑΠΕ.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η κλιματική αλλαγή και άλλα περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα και ζητήματα διακυβέρνησης (Environmental, Social and Governance – ESG) αναγνωρίζονται ως ολοένα και πιο σημαντικοί παράγοντες για τη μελλοντική δυναμική μιας εταιρείας στη δημιουργία αξίας. Οι θεσμικοί επενδυτές απαιτούν από τις επιχειρήσεις, όχι μόνο αξιόλογα οικονομικά αποτελέσματα, αλλά επίσης να δημιουργούν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία.

Κατά συνέπεια, οι επιχειρήσεις πρέπει να επαναξιολογήσουν την εταιρική τους στρατηγική για μείωση των εκπομπών άνθρακα, να ενισχύσουν τις δομές εταιρικής διακυβέρνησή τους και να βελτιώσουν τις μεθόδους γνωστοποίησης των δράσεών τους για το κλίμα. Αυτό, σύμφωνα με την ανάλυσή της ΕΥ, έχει αποτέλεσμα την κατανομή μεγαλύτερου μέρους κεφαλαίων στις υποδομές ΑΠΕ από τους θεσμικούς επενδυτές, προκειμένου να αντισταθμίσουν την κλιματική τους έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση της EY, η Ελλάδα υποχώρησε από την 31η στην 33η θέση της κατάταξης.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά υποβάθμιση, σε σχέση με την 28η θέση, στην οποία είχε βρεθεί η χώρα τον Νοέμβριο του 2018, όταν η έκθεση σημείωνε ότι η Ελλάδα είχε δημιουργήσει ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον για τους διαγωνισμούς αιολικής και ηλιακής ενέργειας, στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου της ΕΕ για συμμετοχή των ΑΠΕ κατά 18% μέχρι το 2020.

Για πρώτη φορά από το 2016, οι ΗΠΑ βρέθηκαν ξανά στην πρώτη θέση του δείκτη ΑΠΕ της EY. Αυτό οφείλεται κυρίως στη βραχυπρόθεσμη παράταση του Production Tax Credit και στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, όπου σχεδιάζονται επενδύσεις ύψους 57 δισ. δολ. για την εγκατάσταση πάρκων έως και 30GW, μέχρι το 2030.

Η ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Κίνα έχει επιβραδυνθεί, καθώς η κυβέρνηση σκοπεύει να διακόψει τις επιδοτήσεις, χάριν μίας ανταγωνιστικότερης εγχώριας αγοράς. Εξαιτίας αυτών των εξελίξεων, σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση ως επίπτωση του COVID-19, η Κίνα βρέθηκε στη δεύτερη θέση της κατάταξης. Ωστόσο, οι προβλέψεις παραμένουν αισιόδοξες για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα.

Η Γαλλία ανέβηκε από την τέταρτη στην τρίτη θέση, εξασφαλίζοντας υψηλές τιμές για την ενέργεια και συμβόλαια ισχύος 1,4GW για παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας, κατά την τελευταία Ανταγωνιστική Διαδικασία (auction), καθώς απεξαρτάται σταδιακά από την πυρηνική ενέργεια.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο βρίσκεται στην έκτη θέση του δείκτη, υπέβαλε μια πρόταση-ορόσημο για την επανένταξη χερσαίων αιολικών και ηλιακών έργων ενέργειας στην επόμενη Ανταγωνιστική Διαδικασία για Συμβόλαια Προσαύξησης Τιμής (contracts-for-difference auctions), ενθαρρύνοντας τη μεγαλύτερη και περισσότερο διαφοροποιημένη ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Η Ισπανία ανέβηκε κατά τέσσερις θέσεις και βρίσκεται πλέον στην 11η, παρά το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε από την COVID-19, καθώς η κλιματική και η ενεργειακή πολιτική παραμένουν βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης συνεργασίας.

Η χώρα έχει θέσει απαιτητικούς, αλλά εφικτούς στόχους για την αύξηση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας και οι περισσότεροι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξή της.