Πτώση σημείωσε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάιο και διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους, και απομακρύνθηκε περισσότερο από τον στόχο της ΕΚΤ, καθώς η οικονομική ανάπτυξη εξασθενεί και οι φορείς χάραξης πολιτικής προετοιμάζονται για συνεδρίαση.
Το δ.σ. για τον καθορισμό των επιτοκίων της ΕΚΤ συνεδριάζει την Πέμπτη για να αποφασίσει ποια θα είναι η απάντησή του στην επιβράδυνση της οικονομίας και την μείωση της ζήτησης για τις εξαγωγές.
Οι φορείς χάραξης πολιτικής έχουν ανταποκριθεί σε αυτή την επιβράδυνση με την αναβολή της αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων, και με την ανακοίνωση ενός νέου γύρου φθηνών δανείων για τις τράπεζες, τους όρους των οποίων σκοπεύουν να καθορίσουν την Πέμπτη.
Αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι η επιβράδυνση έχει μεγαλύτερη επίδραση στον πληθωρισμό από ό,τι ανέμεναν οι φορείς χάραξης πολιτικής.
Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε πως οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν στο 1,2% τον Μάιο από το 1,7% του Απριλίου. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2018.
Ο πληθωρισμός ήταν ασταθής τους προηγούμενους μήνες εξαιτίας της χρονικής συγκυρίας εορτασμού του Πάσχα, το οποίο φέτος εορτάστηκε αργότερα σε σχέση με πέρυσι.
Εάν αφαιρεθούν οι ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας, ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 0,8% από το 1,3%.
Ωστόσο οι ελπίδες της ΕΚΤ να πετύχει τελικά τον στόχο για τον πληθωρισμό, έλαβαν μία ώθηση από την ανακοίνωση των στοιχείων που εμφάνισαν ότι η ανεργία στην ευρωζώνη υποχώρησε τον Απρίλιο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2018.
Καθώς 64.000 Ισπανοί βρήκαν θέσεις εργασίας –οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν Ισπανοί- η ανεργία μειώθηκε στο 7,6% από το 7,7%, αν και παραμένει διπλάσιο το ποσοστό από το αντίστοιχο αμερικανικό.
Η ΕΚΤ εδώ και καιρό αναμένει ότι μια πιο σφιχτή αγορά εργασίας θα τονώσει τους μισθούς, και εν τέλει και τις τιμές. Ωστόσο η σχέση μεταξύ μείωσης της ανεργίας και ανόδου του πληθωρισμού δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί.
Μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας τον Απρίλιο του 2019 παρατηρήθηκε στην Τσεχία (2,1%), στη Γερμανία (3,2%), και στην Ολλανδία (3,2%).
Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα (18,5% τον Φεβρουάριο), στην Ισπανία (13,8%) και στην Ιταλία (10,2%).