Τρεις οδηγούς για την επιβίωση, ανάπτυξη και διαδοχή των οικογενειακών επιχειρήσεων -που είναι η μεγάλη πλειονότητα στην Ελλάδα- ετοιμάζει και θα διαθέσει στην επιχειρηματική κοινότητα το ΕΒΕΑ.
Ο πρώτος οδηγός που αφορά την οικογενειακή διακυβέρνηση θα διατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ ακολουθούν οδηγοί για την εταιρική διακυβέρνηση και τη διαδοχή, έως τα μέσα του 2025.
Και οι τρεις περιλαμβάνουν καλές πρακτικές για την λήψη αποφάσεων, την απασχόληση, την επιλογή μελών της διοίκησης κά, θέματα που απασχολούν τις οικογενειακές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα όταν αναλαμβάνει η δεύτερη ή η τρίτη γενιά, πρότυπα καταστατικών, οικογενειακών συμβουλίων κά.
Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν σήμερα από την πρόεδρο του ΕΒΕΑ Σοφία Κουνενάνη-Εφραίμογλου, κατά την παρουσίαση αποτελεσμάτων της έρευνας για τις οικογενειακές επιχειρήσεις, που διεξήγαγε το ΕΒΕΑ σε συνεργασία με τη λέσχη μη εκτελεστικών μελών ΔΣ (NED Club).
Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως προέκυψε από την έρευνα, οι οικογενειακές επιχειρήσεις στη χώρα μας που διοικούνται από την τρίτη και τέταρτη γενιά είναι μόλις το 10% του συνόλου. Γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, δεδομένου ότι οι οικογενειακές επιχειρήσεις στη χώρα μας είναι το 85% του συνόλου (έναντι 70% διεθνώς)
«Αυτό το φαινόμενο, αναφέρεται στην έρευνα, υποδηλώνει την ύπαρξη προκλήσεων στη διαδικασία διαδοχής και μεταβίβασης της διοίκησης από τη μια γενιά στην άλλη. Οι προκλήσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν διαφορές στις αντιλήψεις και στις προτεραιότητες των νέων γενεών, την έλλειψη ενδιαφέροντος από τους απογόνους για τη συνέχιση της οικογενειακής επιχείρησης ή ακόμα και συγκρούσεις εντός της οικογένειας που δυσχεραίνουν την ομαλή μετάβαση της ηγεσίας.
Η δυσκολία διατήρησης της επιχείρησης στα χέρια της 3ης και 4ης γενιάς μπορεί επίσης να υποδηλώνει την ανάγκη για στρατηγικό σχεδιασμό της διαδοχής και την εισαγωγή νέων πρακτικών που θα ενισχύσουν τη συμμετοχή και τη δέσμευση των νεότερων μελών της οικογένειας. Η έλλειψη διαδοχής στις επόμενες γενιές αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των οικογενειακών επιχειρήσεων».
Η διαδοχή είναι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις. Τα δικαιώματα εργασίας στην επιχείρηση, οι προϋποθέσεις μεταβίβασης των μετοχών, ο ορισμός της διοίκησης, ο διαχωρισμός των ρόλων κ.ά, είναι επίσης σημαντικές προκλήσεις για τις οικογενειακές επιχειρήσεις.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια έχουμε τη χαρά να συμπράττουμε με την Ελληνική Λέσχη Mη Εκτελεστικών Μελών ΔΣ (NED Club) σε μια σειρά από πρωτοβουλίες που εστιάζουν ιδιαίτερα στην αναβάθμιση της διακυβέρνησης των οικογενειακών επιχειρήσεων, ως κύριο όχημα για την ορθότερη διαδικασία λήψης αποφάσεων αλλά και την ομαλή διαγενεακή μετάβαση.
Συγκεκριμένα, έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας, με τα μέλη ΔΣ κ. Ανδρέα Μπεκυρά και Χρίστο Μίχαλο, με εμπειρογνώμονες και εξειδικευμένους συμβούλους, διοργανώνουμε εξειδικευμένα εργαστήρια και αναπτύσσουμε εγχειρίδιο που επικεντρώνεται σε θέματα όπως η οικογενειακή και εταιρική διακυβέρνηση, η διαδοχή, η ανάπτυξη και προστασία της οικογενειακής περιουσίας. Μέσα από αυτές τις δράσεις, θέλουμε να προτείνουμε πρακτικές λύσεις και να ενισχύσουμε τις δεξιότητες των μελών των οικογενειακών επιχειρήσεων, προωθώντας τις καλύτερες πρακτικές διοίκησης και ανάπτυξης.
Η έρευνα που παρουσιάζουμε σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς στην κοινή μας δράση, καθώς τα συμπεράσματά της λειτουργούν ως πυξίδα για τον σχεδιασμό νέων, καινοτόμων πρωτοβουλιών, όπως η έκδοση εξειδικευμένου οδηγού με καλές πρακτικές οικογενειακής διακυβέρνησης.
Στα χρόνια που έρχονται, η Ελλάδα καλείται να βαδίσει σταθερά στο δρόμο της ανάπτυξης, της οικονομικής και κοινωνικής ασφάλειας, της βιωσιμότητας. Σε αυτή την πορεία, οι οικογενειακές επιχειρήσεις μπορούν και οφείλουν να πρωταγωνιστήσουν, συνεισφέροντας το ταλέντο, τις ικανότητες και το όραμα των ανθρώπων τους. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών θα συνεχίσει να είναι δίπλα τους και να στηρίζει τις προσπάθειές τους, με ουσιαστικές δράσεις και χρήσιμα εργαλεία».
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του NED Club, Λήδα Κοντογιάννη, δήλωσε:
«Η έρευνα αποτελεί μέρος της ευρύτερης συνεργασίας του ΕΒΕΑ με το NED Club και επικεντρώνεται στη διακυβέρνηση των οικογενειακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Στόχος της είναι η κατανόηση των σύνθετων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αυτές, όπως η διαδοχή και η επαγγελματική διοίκηση, και η ανάδειξη λύσεων που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξή τους. Η έρευνα αυτή, καθώς και ο εξειδικευμένος οδηγός διακυβέρνησης που δημιουργήθηκε, παρέχουν πολύτιμα εργαλεία για τη σταθερότητα και τη συνεχιζόμενη ευημερία των οικογενειακών επιχειρήσεων, στηρίζοντας τη συμβολή τους στην οικονομία».