Εκτόξευση του πληθωρισμού στο 4,3% βλέπει η Eurostat τον Νοέμβριο για την Ελλάδα, από 2,8% τον Οκτώβριο, με τη χώρα να ακολουθεί την πληθωριστική τάση της ευρωζώνης όπου ο εναρμονισμένος ΔτΚ για τον μήνα που τελειώνει αναμένεται σκαρφαλώσει στο 4,9% από 4,1% τον Οκτώβριο.
Παρά την μεγάλη αύξηση από μήνα σε μήνα, η Ελλάδα απέχει ακόμη από την πρώτη τριάδα των χωρών με υψηλό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, όπου πρώτη εμφανίζεται η Λιθουανία στην οποία προβλέπεται πληθωρισμός 9,3%, δεύτερη η Εσθονία με 8,4% και τρίτη η Λετονία με 7,4%.
Στις αμέσως επόμενες θέσεις βρίσκονται το Βέλγιο με 7,1%, το Λουξεμβούργο με 6,3%, η Γερμανία με 6%, η Ολλανδία και η Ισπανία με 5,6%.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η θέση με βάση την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό τον Νοέμβριο στο 4,3%, έχοντας “κερδίσει” αρκετές θέσεις τους τελευταίους τέσσερις μήνες ξεκινώντας από τον χαμηλότερο δείκτη εντός Ευρωζώνης (-2,1%) τον Νοέμβριο του 2020.
Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή για την Ελλάδα απέκτησε θετικό πρόσημο τον περασμένο Ιούνιο και από τότε συμβαδίζει με τη γενική τάση των αυξήσεων πανευρωπαϊκά.
Για τον Νοέμβριο, με βάση την πρόβλεψη της Eurostat, αμέσως χαμηλότερα από την Ελλάδα βρίσκεται η Αυστρία με πληθωρισμό τον Νοέμβριο στο 4,1%, η Ιταλία με 4%, η Γαλλία και η Φινλανδία με 3,4%, η Πορτογαλία με 2,7%, ενώ η χώρα με τη χαμηλότερη πρόβλεψη για πληθωρισμό εντός Ευρωζώνης είναι η Μάλτα με 2,3%.
Όπως είναι φυσικό, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η υψηλότερη αύξηση σε ετήσια βάση καταγράφεται στα καύσιμα με αύξηση που ξεπερνά το 27%, με δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των υπηρεσιών με 2,4%, τα βιομηχανικά προϊόντα κατά 2,4% και τα τρόφιμα, τα αλκοολούχα ποτά και των καπνό με αύξηση σε ετήσια βάση κατά 2,3% και 1,9% στα ανεπεξέργαστα τρόφιμα της πρωτογενούς παραγωγής.
Σε μηνιαία βάση, δηλαδή στη σύγκριση των τιμών του Νοεμβρίου σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, η Eurostat καταγράφει αυξήσεις 2,5% στα προϊόντα ενέργειας.