Αύξηση κατά 0,8% παρουσίασε το ΑΕΠ της Ελλάδας το δεύτερο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, με τη χώρα να βρίσκεται ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ με τη μεγαλύτερη αύξηση.

   Σε σχέση με την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος η ανάπτυξη που καταγράφηκε ήταν 1,9%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   Επιπλέον, η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κατά 0,7%, και κατά 2% (3% στην Κύπρο) σε σχέση με το 2018.

   Συνολικά, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% στην ευρωζώνη (ΕΑ19) και στην ΕΕ28 κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,2% στην ευρωζώνη και κατά 1,4% στην ΕΕ28.

   Μεταξύ των κρατών-μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2019, τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο κατέγραψαν η Ουγγαρία (+1,1%) και η Ρουμανία (+1%) και ακολουθούν η Βουλγαρία, η Δανία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Λιθουανία και η Πολωνία (0,7%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μείωση της ανάπτυξης παρατηρήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο (-0,2%), στη Γερμανία και τη Σουηδία (-0,1%) ενώ στην Ιταλία παρατηρήθηκε στασιμότητα.

   Συγχρόνως, ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,2% στην ευρωζώνη και 0,3% στην ΕΕ28 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,2% στην ευρωζώνη και κατά 1% στην ΕΕ28.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   Μεταξύ των κρατών-μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2019, τη μεγαλύτερη αύξηση από το προηγούμενο τρίμηνο παρουσίασαν η Ελλάδα κι η Κύπρος (0,7%), η Πολωνία και η Σλοβενία (0,6%) και η Ιταλία (0,5%).

Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Κροατία (-1,6%), τη Λετονία (-1,1%), την Ιρλανδία και την Πορτογαλία (-0,6%).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης