Επιστροφή στην κανονικότητα «δεν σημαίνει επιστροφή στο προβληματικό αναπτυξιακό μοντέλο της προ κρίσης περιόδου», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, προσθέτοντας ότι «για τη διαμόρφωση του σχεδίου επανεκκίνησης της ανάπτυξης και επιστροφής στην κανονικότητα, οι εργοδοτικές οργανώσεις και οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να έχουν κεντρικό ρόλο».
Μιλώντας από το βήμα του Thessaloniki Summit 2019, που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ), ο κ. Καρανίκας σημείωσε ότι «είναι η ώρα να ανοίξει ένας κοινωνικός διάλογος με στόχο το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας».
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στις τρείς μεγάλες προκλήσεις που έχουν να διαχειριστούν οι ενώσεις των μικρομεσαίων επιχειρηματιών στην Ελλάδα, οι οποίες όπως είπε χαρακτηριστικά “θα καθορίσουν και τη θέση τους στα επόμενα χρόνια”.
Η πρώτη πρόκληση κατά τον ίδιο, είναι αυτή της εκπροσώπησης και τόνισε ότι χρειάζεται η διεύρυνση της βάσης μελών σε περισσότερες περιοχές και σε περισσότερους κλάδους «έτσι ώστε οι προτάσεις των εργοδοτικών οργανώσεων να είναι περισσότερο συμπεριληπτικές και αντιπροσωπευτικές».
Η δεύτερη πρόκληση, έγκειται στη διεθνοποίηση και σημείωσε ότι «μια χώρα μόνη της και μια οργάνωση μόνη της δεν μπορεί να πετύχει πολλά και για αυτό χρειάζεται να ενταχθεί σε υπερεθνικές συνομοσπονδίες, να συναντηθεί με άλλους εργοδότες, να δημιουργήσει συνέργειες, να καταθέσει κοινές προτάσεις». Ιδίως στην περιοχή των Βαλκανίων «θα είχε πολύ μεγάλη αξία για τις επιχειρήσεις των βαλκανικών χωρών εάν υπήρχε η δυνατότητα μια στενότερης συνεργασίας ανάμεσα στις οικείες εργοδοτικές οργανώσεις». Ο κ Καρανίκας διευκρίνισε «δεδομένης της αστάθειας που χαρακτηρίζει το διεθνές πλαίσιο σήμερα, τέτοιου είδους περιφερειακές πρωτοβουλίες μας δίνουν τη δυνατότητα να κινηθούμε με σχετική ασφάλεια σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται διαρκώς».
Αναφερόμενος στην τρίτη πρόκληση, αυτή του ψηφιακού μετασχηματισμού, ο κ. Καρανίκας επισήμανε ότι «δεν θα πρέπει να φοβηθούμε την ψηφιακή πρόκληση, αλλά αντίθετα να την αξιοποιήσουμε προς όφελος της ελληνικής αγοράς». Άλλωστε, όπως είπε, οι εργασιακές σχέσεις αλλάζουν, όπως οι καταναλωτικές συνήθειες και το ίδιο το καταναλωτικό κοινό, ενώ «κάθε γενιά που ακολουθεί αποκτά μεγαλύτερη εξοικείωση με ακόμα περισσότερα εκλεπτυσμένα εργαλεία».
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΣΣΕ ανέφερε ότι ήταν μεγάλο λάθος η απαξίωση του κοινωνικού διαλόγου στην περίοδο της κρίσης, καθώς «εμποδίστηκε η αυτορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και της αγοράς μέσω των κοινωνικών εταίρων, η οποία θα ενσωμάτων τους περιορισμούς της χρεοκοπίας και θα πρότεινε τρόπους διαχείρισης της κρίσης πιο κοντά στην αγωνία της κοινωνίας».
Με αυτόν τον τρόπο, σημείωσε, «αγνοήθηκε μια πολύτιμη πείρα από τους κοινωνικούς εταίρους, η οποία θα τροφοδοτούσε στους σχεδιαστές της πολιτικής της δημοσιονομικής προσαρμογής ασφαλέστερα δεδομένα για τη δομή της οικονομίας». Η έλλειψη του κοινωνικού διαλόγου «ήταν ο λόγος που η οικονομική κρίση και η δυσπραγία εντάθηκε και παρατάθηκε».