Τους πραγματικούς ωφελημένους και τις πραγματικές στοχεύσεις του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» αναδεικνύει, όπως αναφέρει, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του κόμματος Λευτέρης-Νικολάου Αλαβάνος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Το πρόγραμμα “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ” και άλλα σχετικά προγράμματα εμφανίζονται ως λύση στην ενεργειακή φτώχεια των λαϊκών νοικοκυριών. Η πραγματικότητα, όμως, είναι τελείως αντίθετη. Πρόκειται για δράσεις που όχι απλά αδυνατούν να απαντήσουν ουσιαστικά στο πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας των νοικοκυριών αλλά στην πραγματικότητα το επιδεινώνουν.
Το πρόγραμμα υποχρεώνει, ακόμα και τα λιγοστά λαϊκά νοικοκυριά που αφορά άμεσα αφού η μεγάλη πλειοψηφία “βγαίνει εκτός”, σε μεγάλες ίδιες δαπάνες απ’ το υστέρημά τους που μπορεί να είναι σημαντικές, ενώ την ίδια στιγμή διαιωνίζει την ενεργειακή φτώχεια, αφού αξιοποιείται ως εργαλείο δικαιολόγησης των πανάκριβων τιμολογίων της απελευθερωμένης ενέργειας που οδηγούν στην ενεργειακή φτώχεια.
Οι επιδοτήσεις αυτές είναι το “δόλωμα”… πίσω απ’ το οποίο κρύβεται ο βίαιος εξαναγκασμός εκατοντάδων χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών σε τεράστιες δαπάνες, αμφισβητούμενης κοινωνικής χρησιμότητας, για να πετύχουν ικανοποιητική αξιολόγηση στα ενεργειακά πιστοποιητικά, επί ποινή εκμηδενισμού της ακίνητης περιουσίας τους, ενώ συγχρόνως, το ελληνικό κράτος προχώρησε σε μεθόδους κατανομής των επιδοτήσεων που βρήκαν ωφελημένους μεγάλα τεχνικά γραφεία», σημειώνει η ΕΟ του ΚΚΕ.
«Την ίδια στιγμή» προσθέτει, «η “απέλπιδα” προσπάθεια εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών να ανακαινίσουν το ακατάλληλο πλέον σπίτι τους με τέτοια προγράμματα δεν είναι ένδειξη, όπως προπαγανδίζει η κυβέρνηση, επιτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά αντίθετα απόδειξη της αποτυχίας του ίδιου του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, των κρίσεων, της γενικευμένης ανεργίας που έχει οδηγήσει τη μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών να κατοικεί σε ακατάλληλα σπίτια με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες και να αποθέτει τις όποιες ελπίδες αναβάθμισής τους σε τέτοια προγράμματα, αδυνατώντας να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες στέγασης».
«Ο πραγματικός στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι αφενός η έμμεση επιδότηση, μέσα από τις τεχνικές λύσεις στις οποίες εξαναγκάζουν (πιστοποιημένα υλικά μονώσεων, κουφώματα υψηλού κόστους κ.ά.) των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων που τα παράγουν, η επιτάχυνση της βίαιης απαξίωσης των επενδύσεων των λαϊκών νοικοκυριών στη θέρμανση/ψύξη και στην κατοικία γενικότερα.
Ταυτόχρονα με αυτά τα προγράμματα επιχειρείται να καλλιεργηθεί ένα κλίμα αποδοχής της λεγόμενης “πράσινης ανάπτυξης” συσκοτίζοντας πως το πραγματικό πρόσωπό της είναι το πανάκριβο ρεύμα από ΑΠΕ, τα λεηλατημένα βουνά και δάση, η καταστροφή της μικρο-ιδιοκτησίας και οι επιδοτήσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ προς τους ομίλους της ενέργειας.
Η πολιτική “επιδοτήσεων” ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων και υποδομών, όπως το πρόγραμμα “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ”, εντάσσεται στη γενική πολιτική της λεγόμενης “πράσινης ανάπτυξης” και βρίσκει, τελικά, τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα χαμένους. Το δίλλημα που τίθεται στους εργαζόμενους, στα λαϊκά νοικοκυριά, είναι να αποφασίσουν πώς θα πληρώσουν.
Αν θα δαπανήσουν δυσθεώρητα ποσά για την ενεργειακή αναβάθμιση, ένα μικρό κομμάτι της οποίας, για επικοινωνιακούς λόγους, θα καταβάλλεται μέσα από τέτοιες επιδοτήσεις ή αν θα καταβάλλουν τεράστια ποσά για να καλύπτουν το τεχνητά διογκωμένο ενεργειακό κόστος, λόγω των πανάκριβων ΑΠΕ.
Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πως ο πραγματικός αντίπαλος είναι η ίδια η πολιτική της λεγόμενης “πράσινης ενέργειας” και της απελευθέρωσης της ενέργειας που οδηγεί σε εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, σε διόγκωση της ενεργειακής φτώχειας των λαϊκών νοικοκυριών, σε βίαιη απαξίωση της λαϊκής μικρο-ιδιοκτησίας που δεν διορθώνεται, όσο και αν επιχειρείται με τέτοια προγράμματα», τονίζει η ΕΟ του ΚΚΕ.
Βάσει αυτών, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα εξής ερωτήματα:
«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:
– Στην ανάγκη όλα τα λαϊκά νοικοκυριά να καλύπτουν πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες τους, καταργώντας τη φορολογία στα καύσιμα για τα λαϊκά νοικοκυριά, τιμολογώντας το πετρέλαιο θέρμανσης σε 0,30 ευρώ/λίτρο, την ηλεκτρική ενέργεια σε 0,05 ευρώ/kwh, προβλέποντας επαρκείς επιδοτήσεις για όλα τα λαϊκά νοικοκυριά, μεταθέτοντας το κόστος στους ομίλους ΑΠΕ και στους πετρελαϊκούς ομίλους;
– Στο αίτημα να αποτραπεί η απαξίωση της μικρο-ιδιοκτησίας των λαϊκών στρωμάτων μέσα απ’ τα υποχρεωτικά ενεργειακά και άλλα πιστοποιητικά, που στόχο έχουν να δημιουργηθεί επενδυτικό πεδίο για τους μεγάλους ομίλους;
– Στην ανάγκη ολοκληρωμένης κάλυψης των σύγχρονων συνδυασμένων λαϊκών αναγκών στέγασης, διασφαλίζοντας ποιοτική, ασφαλή, σύγχρονη και φθηνή και ευρύχωρη στέγη για όλους;».