Ο χειρότερος Απρίλιος εδώ και 20 χρόνια ήταν αυτός που πέρασε για την αγορά εργασίας, καθώς δημιουργήθηκαν μόλις 7.205 νέες θέσεις.

Επίσης, στο 4μηνο Ιανουαρίου-Απριλίου σημειώθηκε για πρώτη φορά από το 2012 αρνητικό ισοζύγιο  (-27.149). Παράλληλα, οι χαμένες αυτές θέσεις απασχόλησης κατά το α’ τετράμηνο του 2020 αποτελούν τη 2η χειρότερη «επίδοση» κατά την τελευταία 20ετία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εργασίας, με αφορμή τα νέα στοιχεία για τις ροές της απασχόλησης, αναφέρει πως τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για τον μήνα Απρίλιο 2020 επιβεβαιώνουν τις αναμενόμενες αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας μετά την εκδήλωση της πρωτοφανούς και παγκόσμιου χαρακτήρα πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 που δοκιμάζει και τη χώρα μας.

Είναι πια εμφανές, υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση, ότι η έλευση της πανδημίας του COVID-19, κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, επηρέασε δυσμενώς το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης ακυρώνοντας οποιεσδήποτε προσλήψεις κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και ιδίως τις προγραμματισμένες εποχικές προσλήψεις στον τομέα της εστίασης και του τουρισμού.

Η υλοποίηση αποτελεσματικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης κατέστησε τη χώρα μας ως πρότυπο αντιμετώπισης της κρίσης της πανδημίας, θέτοντας ταυτόχρονα ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και τη διαφύλαξη θέσεων εργασίας, σημειώνει το Υπουργείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον αναφέρει πως για τον μήνα Απρίλιο 2020 το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης παρουσίασε θετικό πρόσημο μόνο κατά 7.205 θέσεις εργασίας (Σχ.Ι), αποτέλεσμα που αποδίδεται αποκλειστικά στην ακύρωση των αναμενόμενων πολλών προσλήψεων της περιόδου αυτής στην εστίαση και τον τουρισμό και όχι σε απολύσεις, οι οποίες μάλιστα τον φετινό Απρίλιο ήταν σημαντικά χαμηλότερες από πέρυσι. Ενδεικτικά, οι απολύσεις για τον μήνα Απρίλιο 2020 ανήλθαν στις 23.125, μειωμένες κατά 69.879, έναντι του Απριλίου 2019 που είχαν ανέλθει στις 93.004.

Τα γρήγορα αντανακλαστικά και η άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας αλλά και συνολικά της κυβέρνησης, οδήγησαν στην υλοποίηση δέσμης μέτρων που έφεραν αποτελέσματα ανακουφίζοντας εργαζόμενους και επιχειρήσεις ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε ένα δίχτυ προστασίας που ανέκοψε άμεσα τις ισχυρές αρνητικές τάσεις απολύσεων που δημιουργήθηκαν, επισημαίνει από το Υπ. Εργασίας..

Επιπλέον, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η αποκλιμάκωση της ανεργίας από τον Ιούλιο του 2019 συνεχίζει να διατηρεί τη δυναμική τάση που είχε αποκτήσει, καθώς η ανάσχεση της ανεργίας συνεχίζεται και στα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ μηνός Φεβρουαρίου 2020 όπου το γενικό ποσοστό ανεργίας παρουσίασε περαιτέρω μείωση, επισημαίνει το Υπ. Εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 16,1% έναντι 18,4% του Φεβρουάριο 2019, μείωση -2,3% (Σχ. ΙΙ). Ο συνολικός αριθμός των απασχολουμένων, για τον μήνα Φεβρουάριο 2020, παρουσίασε αύξηση κατά 0,4% και ανήλθε στα 3.888.595 άτομα, έναντι 3.874.144 το 2019.

Το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που θέσαμε, υπογραμμίζει το Υπ. Εργασίας, από τον Ιούλιο του 2019 έφεραν εμφανή αποτελέσματα τα οποία αποτυπώθηκαν στη συνεχή αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας.

Δυστυχώς, η δυναμική τάση ανάσχεσης της ανεργίας που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019 αναμένεται να διακοπεί εξαιτίας των εξελίξεων που οφείλονται στην πανδημία του COVID-19. Το τίμημα ενάντια στη μάχη του κορωνοϊού, αναπόφευκτα, επιβαρύνει την οικονομία και την αγορά εργασίας, επισημαίνεται.

Από το Υπ. Εργασίας, αναφέρεται πως ολόκληρη η Ευρώπη άρα και η χώρα μας δέχεται ισχυρά πλήγματα στην οικονομία και στην αγορά εργασίας. Παρ΄ όλα αυτά, το Υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση συνολικά με σχέδιο, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα υλοποιεί στοχευμένες πολιτικές και άμεσα μέτρα στήριξης ολόκληρου του παραγωγικού ιστού της χώρας ώστε να διατηρηθούν ζωντανές οι θέσεις εργασίας και οι επιχειρήσεις.

Οι ελπίδες και οι προσδοκίες μας παραμένουν θετικές, καθώς οι βαθιές πληγές και οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία θα είναι προσωρινού χαρακτήρα και το 2021 θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης