Ξεκινάει μέσα στα επόμενα 24ωρα από το οικονομικό επιτελείο η επιχείρηση «έξοδος στις αγορές», η οποία θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι, πιθανότατα σε τρεις διαφορετικές φάσεις.

Η αρχή θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες με την έκδοση ομολόγου επταετούς διάρκειας, η οποία αναμένεται να φτάσει στα 3 δισ. ευρώ.
Το εγχείρημα, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο ή στις αρχές Ιουνίου -που οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα βρίσκονται στην κορύφωσή τους-όταν και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αναμένεται να κάνει τη «μεγάλη πρόβα» εν όψει της πλήρους εξόδου στις αγορές μετά τις 20 Αυγούστου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ποσό της πρώτης «καθαρής εξόδου» που θα πραγματοποιηθεί τα επόμενα 24ωρα (σ.σ.: με την έννοια ότι οι αντίστοιχες απόπειρες που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι και τον Νοέμβριο αφορούσαν κατά κύριο λόγο αναχρηματοδότηση παλαιών οφειλών) φέρεται να έχει «κλειδώσει» ύστερα από συζητήσεις και με τους εκπροσώπους των θεσμών, οι οποίοι παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του χρέους, αλλά και των τόκων που θα βαραίνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Το ποσό των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ εκτιμάται ότι είναι εντός των αποδεκτών ορίων, δεδομένου μάλιστα ότι ένα μεγάλο μέρος θα κατευθυνθεί για την αποπληρωμή παλαιών ομολόγων που θα «ωριμάσουν» μέσα στο επόμενο διάστημα (σ.σ.: ένα μέρος θα διατεθεί επίσης για τον «κουμπαρά ρευστότητας»).

Από την άλλη, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ψάχνει ένα επιτόκιο όσο το δυνατόν χαμηλότερα από το όριο του 4%, προκειμένου να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ευνοϊκή συγκυρία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,65%, όταν η Ιταλία και η Πορτογαλία δανείζονται με επιτόκιο κοντά στο 2%. Βέβαια, μένει να φανεί κατά πόσο αυτό το επιτόκιο θα επαληθευτεί και σε «πραγματικές συνθήκες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιτυχής έκδοσης του ομολόγου -πιθανότατα 7ετούς διάρκειας- θα προηγηθεί της ολοκλήρωσης της 3ης αξιολόγησης και της εκταμίευσης των 5,7 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, κάτι που σημαίνει ότι στην ελληνική οικονομία θα γίνει ένεση ρευστότητας της τάξεως των 8,7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί κοντά στο 5% του ΑΕΠ. Η ένεση αυτή θεωρείται σημαντική, καθώς θα στείλει στις διεθνείς αγορές το μήνυμα ότι η Ελλάδα επιστρέφει με σταθερό ρυθμό προς την κανονικότητα. Στο οικονομικό επιτελείο ελπίζουν ότι αυτή η «διπλή επιτυχία» (εκταμίευση της δόσης από τον ESM και επιτυχής έκδοση του ομολόγου των 3 δισ. ευρώ) θα φέρει άλλη μια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από ξένο οίκο. Μέσα στον Φεβρουάριο είναι η σειρά του οίκου Fitch να κάνει τη δική του αξιολόγηση. Το 3ο από τα μεγάλα «σπίτια» (ο οίκος Moody’s) θα συντάξει τη δική του έκθεση στις 30 Μαρτίου.

Έτσι, μέχρι να γίνει η 2η «πρόβα εξόδου» στις αγορές, η Ελλάδα ελπίζει ότι θα έχει δύο ακόμη αναβαθμίσεις στο ενεργητικό της. Το 2ο εγχείρημα αναμένεται να γίνει μετά το Πάσχα, ενδεχομένως αμέσως μετά την Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία είναι προγραμματισμένη για την περίοδο από τις 20 έως τις 22 Απριλίου. Μέχρι τότε, εκτιμάται ότι θα έχει μπει και αρκετό νερό στο αυλάκι όσον αφορά την υπόθεση του χρέους. Αν μέχρι τότε έχει διαφανεί η προοπτική συμφωνίας όσον αφορά το περιεχόμενο των μέτρων διευθέτησης του χρέους, εκτιμάται ότι θα δοθεί περαιτέρω ώθηση στα ελληνικά ομόλογα. Το «καλό σενάριο» είναι αρκετά πιθανό να έχει επιβεβαιωθεί μέχρι τότε, καθώς οι συζητήσεις για τα επιμέρους θέματα του ελληνικού χρέους (ρήτρα ανάπτυξης, μαξιλάρι ρευστότητας, επιμηκύνσεις χρέους κ.λπ.) θα έχουν ήδη ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο.

Η 3η και τελευταία «πρόβα εξόδου» στις αγορές θα γίνει πιθανότατα τον Μάιο και τον Ιούνιο, όταν πλέον θα φτάνουμε στο κρίσιμο Eurogroup για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης, αλλά και συνολικά του 3ου μνημονίου. Κατά την τελευταία έξοδο πριν από την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα επιχειρήσει να εκδώσει 10ετές ομόλογο με διπλό στόχο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1 Να διαπιστώσει κατά πόσο είναι εφικτός ο δανεισμός μέσω των αγορών με επιτόκιο αισθητά χαμηλότερο του 4%.

2 Να δοκιμαστεί η δυνατότητα της Ελλάδας να δανείζεται και σε μεσοπρόθεσμη βάση. Ουσιαστικά, μέχρι τότε θα έχει διαφανεί και το σχέδιο «θωράκισης» της Ελλάδας μετά την έξοδό της από το μνημόνιο. Δηλαδή, θα έχει διαφανεί αν μετά τις 20 Αυγούστου θα λειτουργήσει μια προληπτική γραμμή στήριξης (σ.σ.: η οποία προϋποθέτει βέβαια και ένα κείμενο συμφωνίας που ουσιαστικά παραπέμπει σε μνημόνιο), αν θα χρησιμοποιηθεί μόνο το λεγόμενο cash buffer ή αν θα υπάρξει κάποια «υβριδική» λύση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης