Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Απασχόλησης Νίκολας Σμιτ επέστησε την προσοχή σε ενδεχόμενη μείωση των κοινωνικών παροχών στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης λόγω κορωνοϊού. Τάχθηκε δε υπέρ των επιχορηγήσεων της εκπαίδευσης και των θέσεων εργασίας για νέους.
«Αν και μια -κοινή- συμφωνία των συμβαλλομένων μπορεί να προβλέπει παραίτηση από ένα μέρος του μισθού σε μεμονωμένες επιχειρήσεις, θα ήταν λάθος να θεωρηθούν οι κοινωνικές περικοπές ως συμβολή στην έξοδο από την κρίση.
Η κοινωνία δεν πρέπει τώρα να αποδυναμωθεί και να εγκαταλειφθούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι» είπε ο Λουξεμβουργιανός σοσιαλδημοκράτης σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Λόγω της οικονομικής ύφεσης θα ακολουθήσουν τουλάχιστον δύο έως τρία δύσκολα χρόνια με υψηλή ανεργία. Αυτό θα επηρεάσει ιδιαίτερα τους νέους. Οι νέοι κινδυνεύουν να γίνουν τα μεγαλύτερα θύματα, είτε διότι δεν βρίσκονται ακόμη στην αγορά εργασίας, είτε επειδή απασχολούνται σε επισφαλείς θέσεις εργασίας. Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει τώρα ότι δεν θυσιάζει τη νεολαία της» τόνισε ο Σμιτ.
Πρότεινε δε την καθιέρωση επιχορηγήσεων για εκπαίδευση και τις θέσεις εργασίας για νέους.
«Είναι καλύτερο να επιδοτήσεις μια θέση εργασίας από το να εγκαταλείψεις τους νέους στη μοίρα τους» είπε χαρακτηριστικά.
«Επιπλέον, πρέπει να γίνουν μεγάλες επενδύσεις στην ψηφιακή κατάρτιση, διότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες κενές θέσεις για ψηφιακούς ειδικούς.Χρειαζόμαστε ένα είδος “επανάστασης δεξιοτήτων” στην Ευρώπη» υπογράμμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Απασχόλησης.
Για την εργασία εξ αποστάσεως εκφράστηκε με επιφύλαξη: «Σε ορισμένες επιχειρήσεις δεν είναι δυνατή ούτως ή άλλως. Επιπλέον, υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις όταν δεν διαχωρίζονται πλέον η εργασία και η ιδιωτική ζωή. Ασφαλώς οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν να συνάψουν τέτοιες συμφωνίες, αλλά είμαι πολύ επιφυλακτικός ως προς τη νομοθετική ρύθμιση του homeoffice».
Πηγή: dpa