Σημαντική επιδείνωση παρουσιάζει η εικόνα της χώρας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Μετά το Πάσχα οι όποιες εξελίξεις είναι σχεδόν διαρκώς αρνητικές.
Η ανησυχία αυξάνεται, μάλλον, ανάλογα με την αύξηση του πολιτικού ρίσκου και αυτό αποτυπώνεται στους βασικούς και τους επιμέρους δείκτες της οικονομίας.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώνεται σήμερα στο 6,167% με άνοδο 1,4% από τα χθεσινά επίπεδα, με την εκτόξευση από την ημέρα του Eurogroup να αγγίζει το 9%
Τα ελληνικά επιτόκια δανεισμού από τις διεθνείς αγορές έχασαν ήδη τα κέρδη που είχαν αποκομίσει στον απόηχο της τεχνικής συμφωνίας του Απριλίου.
Τίποτα καλό δεν προβλέπουν οι αγορές για τα ανοικτά θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα.
Αντιθέτως, προβλέπουν «ναυάγιο» σε όλες τις κυβερνητικές επιδιώξεις, δηλαδή στο χρέος, το QE και ίσως στο κλείσιμο της αξιολόγησης.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώνεται σήμερα στο 6,167% με άνοδο 1,4% από τα χθεσινά επίπεδα, με την εκτόξευση από την ημέρα του Eurogroup να φθάνει το 9%, έχοντας απομακρυνθεί πολύ από τα χαμηλά επταετίας, στο 5,56%, που είχε αγγίξει με το «άκουσμα» της τεχνικής συμφωνίας στις αρχές του Μαΐου.
Ανοδικά και κοντά στις αποδόσεις του 10ετούς κινείται και το yield του 2ετούς, το οποίο διαμορφώνεται στο 6,052% και στα επίπεδα του Απριλίου, πριν δηλαδή από το εντυπωσιακό ράλι.
Μόλις πριν από λίγες ώρες το ΙΟΒΕ διαπίστωνε ότι το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα άρχισε να επιδεινώνεται μέσα στον Μάιο.
Την ίδια στιγμή, κορυφαίοι παράγοντες του ευρωπαϊκού οικονομικού οικοδομήματος διαψεύδουν ο ένας μετά τον άλλον τις ελληνικές προσδοκίες και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ακόμη και για τη δόση των 7 δισ. ευρώ. Χωρίς αυτά, όμως, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξοφληθούν οι υποχρεώσεις της χώρας τον Ιούλιο.
Το Χρηματιστήριο της Αθήνας «ακολουθεί» το κλίμα και καταγράφει πλάγια πτωτική κίνηση, κάνοντας προσπάθειες να μη χάσει πολύ από τα επίπεδα που με κόπο κατάφερε να κατακτήσει στα τέλη Απριλίου.
Σήμερα, βέβαια, με «οδηγό» τις τράπεζες το Χ.Α. καταβάλλει μια αδύναμη προσπάθεια να ανέβει, αλλά λίγο μετά τις 13.00 κέρδιζε μόλις 3,34 μονάδες…
Στα αμιγώς οικονομικά στοιχεία ξεχωρίζει η «κόπωση των εσόδων», η πτώση της καταναλωτικής δαπάνης, η μη εξόφληση βασικών υποχρεώσεων, όπως η ΔΕΗ, η στασιμότητα στα «κόκκινα δάνεια», η επιμονή των πολιτών να μην εμπιστεύονται στις τράπεζες τις καταθέσεις τους, η σχεδόν μηδενική χρηματοδότηση της οικονομίας και οι ισχνές ιδιωτικές επενδύσεις.
Από την άλλη πλευρά, οι γονατογραφίες επί του ασφαλιστικού έχουν αρχίσει να αποδίδουν… προβλήματα. Ο ΕΦΚΑ υπολειτουργεί, νέες συντάξεις δεν δίδονται, οι υφιστάμενες πληρώνονται με την αρωγή του προϋπολογισμού, ενώ τα έσοδα δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα στο νέο υπερταμείο.
Οι χειρισμοί του κ. Τάσου Πετρόπουλου οδήγησαν στη μη καταβολή επικουρικών συντάξεων στους συνταξιούχους δημοσιογράφους για τον μήνα Απρίλιο, ενώ ουδείς γνωρίζει εάν και πότε θα λάβουν οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι και πάλι τις πετσοκομμένες επικουρικές τους συντάξεις. Φυσικά, το πρόβλημα δεν είναι ότι έχασαν οι δημοσιογράφοι τις επικουρικές, αλλά ότι το ασφαλιστικό του κ. Κατρούγκαλου οδήγησε σε μια τέτοια εξέλιξη. Άλλωστε, όλοι μπορούν να φανταστούν τι θα συνέβαινε εάν δεν καταβαλλόταν η επικούρηση στο Δημόσιο.
Η κυβέρνηση μετά την κατάρρευση του success story του Απριλίου βρίσκεται «στριμωγμένη στα σκοινιά».
Το πολιτικό ρίσκο ανεβαίνει και ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε αργά χθες το βράδυ να ζητήσει τη
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθύνει έκκληση σε όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου να προσέλθουν σε διάλογο, τονίζοντας ότι αυτές τις ημέρες κρίνεται το μέλλον της οικονομίας για πολλές δεκαετίες..
Μάλιστα, για την έκκλησή του σε εθνικό διάλογο διάλεξε το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, δηλαδή ένα βήμα με κύρος.
«Οι υγιείς δυνάμεις της χώρας θα πρέπει να συμβάλλουν για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια» συνέχισε ο κ. Τσίπρας, απευθύνοντας κάλεσμα: «Ας προσέλθουμε σε έναν διάλογο, παρά τις γνωστές διαφωνίες και απόψεις μας, με αμοιβαίο σεβασμό στον συνομιλητή και στις βασικές αξίες της δημοκρατίας».
«Αυτές τις ημέρες κρίνεται το μέλλον της οικονομίας για πολλές δεκαετίες. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι σε έναν εθνικής σημασίας στόχο» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πάρει το μήνυμα και αρχικά έχει μάλλον σταματήσει να ζητεί επιτακτικά εκλογές. Το αν θα ανταποκριθεί στο «προσκλητήριο Τσίπρα» και κάτω από ποιες προϋποθέσεις είναι ένα άλλο… ζήτημα.