Επίθεση στην Κυβέρνηση γενικώς και τον υπουργό Δικαιοσύνης ειδικώς εξαπέλυσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχετικά με την τροποποίηση του άρθρου 390 του Ποινικού Κώδικα, καλώντας σε απόσυρσή της.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και κοινοβουλκευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σε γραπτή του δήλωση, ανέφερε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Υπουργός Δικαιοσύνης στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την τροποποίηση του άρθρου 390 του Ποινικού Κώδικα, δίνοντας ασυλία σε τραπεζικά στελέχη για κακουργηματικές πράξεις απιστίας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η εν λόγω τροποποίηση θα γινόταν και από την προηγούμενη Κυβέρνηση και την πρόλαβαν δήθεν οι εκλογές, κινούμενος στη λογική ότι “όλοι ίδιοι είμαστε”.

Σχετικά με το ψεύδος αυτό, αναφέρουμε τα εξής:

1) Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη Κυβέρνηση που κατάρτισε και εφάρμοσε μία ολοκληρωμένη και στοχευμένη στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων και του ιδιωτικού χρέους, επιτυγχάνοντας μάλιστα την ισορροπία μεταξύ αποτελεσματικότητας και προστασίας του κοινωνικού και δημοσίου συμφέροντος. Παράλληλα, βελτίωσε την εταιρική διακυβέρνηση του τραπεζικού συστήματος, συμβάλλοντας στην προσπάθεια εξυγίανσης του και επιστροφής του στην χρηματοδότηση της οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2) Για την αποτελεσματικότερη χρήση των νομικών εργαλείων που έθεσε στη διάθεση των Τραπεζών για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τη διάταξη του άρθρου 65 του ν. 4472/2017, με την οποία ρυθμίστηκαν ζητήματα ευθύνης των τραπεζικών στελεχών σε σχέση με τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης οφειλών και μόνο. Η διάταξη αυτή, η οποία ισχύει ακόμα, προβλέπει σαφείς όρους και προϋποθέσεις για την ενεργοποίησή της.

Συγκεκριμένα, οι πράξεις των τραπεζικών στελεχών θα πρέπει να κινούνται εντός του ισχύοντος νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου και των θεσμοθετημένων πολιτικών και διαδικασιών και να μην φέρουν την τράπεζα σε χειρότερη οικονομική θέση από εκείνη τυχόν προκαλούμενης αναγκαστικής εκτέλεσης. Στις περιπτώσεις αυτές, προβλέπεται δίωξη κατόπιν αίτησης Τριμελούς Επιτροπής ανώτερων δικαστικών, μετά και από εμπεριστατωμένη γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδος.

3) Το αίτημα ανώτατων τραπεζικών στελεχών για χορήγηση ασυλίας μέσω τροποποίησης του άρθρου 390 του Ποινικού Κώδικα ήταν γνωστό και σε εμάς. Γνωστός ήταν και ο λόγος που το ζητούσαν. Η διαφορά μας, ωστόσο, είναι ότι εμείς δεν το ικανοποιήσαμε. Και αυτό αποδεικνύεται και από την ψήφιση του άρθρου 65, και από την μη μεταγενέστερη τροποποίησή του και από τον νέο Ποινικό Κώδικα που ψηφίσαμε στη Βουλή λίγο πριν τις εθνικές εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σημερινή Κυβέρνηση δεν μας έχει εξηγήσει ακόμα γιατί δεν είναι επαρκές το άρθρο 65, που στοχεύει μόνο στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Επίσης, δεν μας έχει εξηγήσει γιατί στον δήθεν αγώνα της κατά των κόκκινων δανείων δίνει ασυλία στα κακουργήματα που δημιούργησαν το πρόβλημα.  Η απάντηση είναι προφανής. Η δυστυχία της Κυβέρνησης έγκειται στο γεγονός ότι (ευτυχώς) δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Καλούμε, λοιπόν, την Κυβέρνηση, αφενός, να αποσύρει την προκλητική αυτή διάταξη και, αφετέρου, να σταματήσει την προσπάθεια παραπλάνησης του Ελληνικού Λαού. Η διάταξη που φέρνει ούτε στα κόκκινα δάνεια στοχεύει, ούτε θα ερχόταν και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Καλούμε, επίσης, την Κυβέρνηση να μην προσπαθήσει να “κρύψει” τη διάταξη αυτή πίσω από την γενίκευση της ασυλίας και σε άλλα νομικά πρόσωπα. Οι μάσκες έχουν πέσει…».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης