Το μπαράζ των ρευστοποιήσεων έχει “περάσει” και στα ελληνικά ομόλογα με τις αποδόσεις τόσο των μακροπρόθεσμων τίτλων όσο και των βραχυπρόθεσμων να εκτοξεύονται, με αποτέλεσμα το yield του 10ετούς να ξεπερνά το 4% για πρώτη φορά από τις 3 Ιανουαρίου.
Ιδιαίτερα αρνητικό είναι το κλίμα και στο νέο 7ετές το οποίο εκδόθηκε με απόδοση στο 3,5% και σήμερα ανεβαίνει στο 3,70%.
Με άνοδο κατά 9% σε σχέση με τα χθεσινά επίπεδα κινείται η απόδοση του 10ετούς και διαμορφώνεται στο 4,113% έχοντας απομακρυνθεί από χαμηλά 12ετίας που έχει κινηθεί για μεγάλο διάστημα.
Η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου εκτοξεύεται κατά 12,5% σε σχέση με τα χθεισνά επίπεδα και διαμορφώνεται στο 3,513%.
Είναι ξεκάθαρο πως οι αγορές διεθνώς βρίσκονται σε risk-off διάθεση, γεγονός που παρασύρει σε sell-off τόσο τις μετοχές όσο και τα κρατικά ομόλογα. Τα ελληνικά ομόλογα τα οποία αποτελούν και το αστέρι των αποδόσεων το τελευταίο διάστημα αφού μέσα σε ένα χρόνο το yield στο 10ετές είχε υποχωρήσει από το 8% στο 3,6%, δεν μένουν αλώβητα από τις διεθνείς πιέσεις.
Αξίζει πάντως να σημειώσουμε πως η UBS σε έκθεσή της αυτή την εβδομάδα ότι τηρεί long θέσεις στα ελληνικά ομόλογα, ακόμη και μετά το πρόσφατο ράλι, λόγω της ισχυρής πιθανότητας η Ελλάδα να ολοκληρώσει το πρόγραμμα με σημαντικά υψηλότερα cash buffers από ό, τι προβλέπεται σήμερα, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κάλυψη των ήδη πολύ περιορισμένων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μετά το 2019.