Η Κίνα κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να περιορίσουν τις εταιρείες της μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να επεκτείνει τον μαύρο κατάλογο με τις κινεζικές οντότητες στις οποίες δεν μπορούν να επενδύουν Αμερικανοί.

«Η αμερικανική κυβέρνηση ξεχειλώνει την ιδέα της εθνικής ασφάλειας, καταχράται την εθνική ισχύ και χρησιμοποιεί κάθε πιθανό μέσο για να καταστείλει και να περιορίσει τις κινεζικές επιχειρήσεις» κατήγγειλε ο Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε έντονα αντίθετοι σε αυτό» πρόσθεσε, ζητώντας από τις ΗΠΑ να αποσύρουν τον κατάλογο.

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν επέκτεινε τον κατάλογο των κινεζικών εταιρειών οι οποίες κατηγορούνται πως υποστηρίζουν στρατιωτικές ή κατασκοπευτικές δραστηριότητες του Πεκίνου και δεν μπορούν εφεξής να ωφελούνται από αμερικανικές επενδύσεις, από 31 σε 59, ακολουθώντας τα βήματα του Ρεπουμπλικανού προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος τροποποίησε εκτελεστικό διάταγμα που είχε δημοσιοποιηθεί τον περασμένο Νοέμβριο, για να συμπεριλάβει στη μαύρη λίστα εταιρείες που παράγουν ή αναπτύσσουν τεχνολογίες παρακολούθησης. Αυτές, κατά την Ουάσινγκτον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο στην Κίνα, εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων και αντιφρονούντων, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν ρωτήθηκε για τα μέτρα αυτά, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου εκτίμησε ότι «παραβιάζουν τους νόμους της αγοράς, βλάπτουν όχι μόνο τα δικαιώματα και να νόμιμα συμφέροντα των κινεζικών επιχειρήσεων, αλλά και τα συμφέροντα των επενδυτών σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένων των Αμερικανών».

Η Ουάσινγκτον διευκρίνισε ότι η μαύρη λίστα βάζει στο στόχαστρο τις εταιρείες που χρησιμοποιούν «κινεζική τεχνολογία παρακολούθησης εκτός Κίνας», αλλά και «την ανάπτυξη ή τη χρήση της κινεζικής τεχνολογίας παρακολούθησης για τη διευκόλυνση της καταστολής ή τη διάπραξη σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στον αρχικό κατάλογο που είχε καταρτιστεί από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και είχε δημοσιοποιηθεί τη 12η Νοεμβρίου συμπεριλαμβάνονταν 31 εταιρείες που θεωρείται ότι προμηθεύουν ή υποστηρίζουν το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα και τις υπηρεσίες ασφαλείας της Κίνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλέον στη μαύρη λίστα συμπεριλαμβάνονται 59 εταιρείες.

Στους Αμερικανούς ιδιώτες και στις αμερικανικές εταιρείες που έχουν συμμετοχές ή άλλα οικονομικά συμφέροντα στις κινεζικές εταιρείες αυτές δίνεται έτσι προθεσμία ως τη 2η Αυγούστου για να διακόψουν κάθε σχέση.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών ή τεχνολογίας, όπως η Huawei, ο πετρελαϊκός όμιλος CNOOC, η China Railway Construction, η China Mobile, η China Telecom ακόμη και η εταιρεία βιντεοπαρακολούθησης Ηikvision.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης