Θέματα επιχειρηματικότητας, οικονομίας και λειτουργίας των επιμελητηρίων, συζητήθηκαν χθες Δευτέρα κατά τη συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, αλλά και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

   Στις συνεδριάσεις συμμετείχε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων- Βιομηχανίας και Εμπορίου Νίκος Παπαθανάσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   Σύμφωνα με σημερινές ανακοινώσεις των Επιμελητηρίων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι δυο πρόεδροι του ΕΒΕΑ και της ΚΕΕΕ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, και του ΒΕΑ, Παύλος Ραβάνης, αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες και στην ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής, για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, με στόχο την προσέλκυση νέων επενδύσεων, την τόνωση της ρευστότητας των εγχώριων επιχειρήσεων, την βελτίωση της εξωστρέφειάς τους, αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

   Ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι, και εξέθεσε προς τον κ. Γεωργιάδη τις παρατηρήσεις του Επιμελητηρίου στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που θα πάει προς ψήφιση στη Βουλή, ενώ τόνισε την ανάγκη αναβάθμισης του ρόλου των επιμελητηρίων της χώρας προς όφελος του επιχειρείν και της οικονομίας.

   Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε, από την πλευρά του, ότι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι ένα από τα βασικά θέματα που εστιάζει το υπουργείο, διευκρινίζοντας ότι θα βελτιωθεί περαιτέρω το νομοθετικό πλαίσιο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε, ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου, θα υπάρχουν αλλαγές στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης των επιχειρηματιών, προσθέτοντας ότι περιμένει τις προτάσεις επιμελητηρίων και άλλων φορέων.

Και επισήμανε ότι τα επιμελητήρια παίζουν καθοριστικό ρόλο, ως ο βασικός δίαυλος επικοινωνίας με το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ εξήρε τον ρόλο τους στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

   Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει την επιχειρηματικότητα, τις ενέργειες που γίνονται για την προσέλκυση επενδύσεων και αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις που σχεδιάζονται για την ενίσχυση της ρευστότητας, με κυριότερη τη δανειοδότηση περισσοτέρων ΜμΕ, μέσω του προγράμματος εγγυοδοσίας και της ταχύτερης λειτουργίας Αναπτυξιακής Τράπεζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, επισήμανε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να επιλύσει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημειώνοντας ότι όσο αυτό δεν λύνεται, δεν «ξεκλειδώνει» το τραπεζικό σύστημα.

   Επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων ενημέρωσε τους παριστάμενους για το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκφράζεται το τελευταίο διάστημα από funds και επενδυτικά σχήματα, ενώ προχώρησε και σε εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει το 2019 με ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 2%, το επόμενο έτος πάνω από 3% και το 2021 πάνω από το 4%.

   Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ήταν δεκτικός στις παρεμβάσεις των Επιμελητηρίων, επί του νομοσχεδίου για το ΓΕΜΗ, που αφορούν την ορθολογική κατάταξη των επαγγελμάτων στα Επιμελητήρια, ανάλογα με τον Κωδικό Δραστηριότητάς τους κι όχι κατ΄ ελεύθερη επιλογή.

   Κοινός τόπος στις δηλώσεις των δυο υπουργών, σημειώνουν τα Επιμελητήρια, είναι η προτεραιότητα για άμεση πάταξη του παραεμπορίου, γι΄ αυτό όπως δήλωσαν, «Καθημερινά γίνονται παρεμβάσεις σε σημεία που εντοπίζεται έντονα το πρόβλημα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης