Δραστική ήταν η αντίδραση των Ελλήνων αλλά και των περισσοτέρων επιχειρήσεων στη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Κάτι η μεγάλη αύξηση του κόστους χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι οι κυβερνητικές προτροπές και το οικονομικό αδιέξοδο νοικοκυριών και επιχειρήσεων η κατανάλωση ρεύματος έπεσε τόσο που να αποτελεί πρόβλημα για το σύστημα και τους παρόχους.
Η ζήτηση εκτός από το ηλεκτρικό ρεύμα έχει μειωθεί σημαντικά και στο πετρέλαιο, ενώ αυξάνεται μόνο για φυσικό αέριο.

H ζήτηση ενέργειας στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, χωρίς να διαφαίνεται μέχρι στιγμής ανάκαμψη αυτής της τάσης. Αυτό προκύπτει από τη νέα μελέτη του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης με τίτλο «Ενεργειακές Τάσεις 2023 – 2024».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, η συνολική ζήτηση ενέργειας έχει μειωθεί σημαντικά από τις 329.7 TWh το 2010 στις 253.8 TWh το 2022, καταγράφοντας μία πτώση της τάξεως του 23%.

Η ανά καύσιμο ζήτηση στην Ελλάδα καταδεικνύει σημαντική μείωση την περίοδο 2010- 2022 για το πετρέλαιο και τα πετρελαϊκά προϊόντα, όπως και για τον ηλεκτρισμό, η οποία μειώθηκε κατά 18.1% (138.5 TWh το 2022) και 39.6% (3.4 TWh το 2022) αντίστοιχα, σε αντίθεση με το φυσικό αέριο που αυξήθηκε κατά 36.1% (51.2 TWh το 2022)

Η οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην διαμόρφωση της ενεργειακής ζήτησης, κάτι που παρατηρήθηκε και κατά την πρόσφατη υγειονομική κρίση, με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα, η διακοπή της δραστηριότητας σε πολλούς κλάδους της οικονομίας και η απαγόρευση των μετακινήσεων, πλην των αναγκαίων, σε εσωτερικό και εξωτερικό, είχε πρόσκαιρα δραματικές επιπτώσεις στη ζήτηση ενέργειας, κυρίως από τους τομείς μεταφορών, υπηρεσιών και εμπορίου, οι οποίες με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων μετριάστηκαν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης