Οι ελληνικές τράπεζες έχουν το αρνητικό ρεκόρ σε κόκκινα δάνεια και ρευστότητα, όπως διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην τριμηνιαία έρευνά της.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank) κατέχουν σε ολόκληρη την Ευρωζώνη το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, διαθέτοντας ταυτοχρόνως τη χαμηλότερη ρευστότητα.
Τα ευρήματα, ωστόσο, δεν προκαλούν ανησυχία, καθώς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξέρχεται από μια «θυελλώδη περίοδο» και τα σοβαρά προβλήματα του παρελθόντος αποκαθίστανται σταδιακά.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει υποχωρήσει στην Ευρωζώνη στο 3,56% το δεύτερο τρίμηνο του 2019, ενώ στην Ελλάδα αγγίζει το 40% (39,2%) το οποίο είναι και το υψηλότερο ποσοστό στη ζώνη του ευρώ.
Το μικρότερο ποσοστό κόκκινων δανείων το έχουν οι τράπεζες στο Λουξεμβούργο, το οποίο είναι κάτω από 1% (0,97%).
Παρά το βαρύ φορτίο των κόκκινων δανείων η κεφαλαιακή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών δεν είναι τόσο δυσμενής, καθώς οι σχετικοί δείκτες κυμαίνονται κοντά στον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΕΚΤ την ίδια περίοδο, ο βασικός δείκτης που αντανακλά την κεφαλαιακή ευρωστία των πιστωτικών ιδρυμάτων, ο Common Equity Tier 1 (CET1), διατηρήθηκε στο 14,34%, ο δείκτης Tier 1 ratio στο 15,55% και ο δείκτης total capital ratio στο 18,01%.
Κατά μέσο όρο οι κεφαλαιακοί δείκτες στις τράπεζες της Ευρωζώνης κυμαίνονται από 1,89% στην Ισπανία έως το 28,02% στην Εσθονία. Για τις ελληνικές τράπεζες κατά μέσο όρο οι σχετικοί δείκτες διατηρούνται σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα του 15%.
Τέλος, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο της ρευστότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων η ΕΚΤ διαπιστώνει ότι ο βασικός δείκτης ρευστότητας υποχώρησε στο 146,83% το δεύτερο τρίμηνο του 2019, από 149,51% που ήταν στο πρώτο τρίμηνο. Στη χειρότερη θέση βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, καθώς ο σχετικός δείκτης διαμορφώνεται στο 99,15%, ενώ τα πιστωτικά ιδρύματα στη Σλοβενία διαθέτοντας κατά μέσο όρο δείκτη ρευστότητας 369,16% βρίσκονται στην πρώτη θέση.
Πάντως, η ΕΚΤ διευκρινίζει ότι τα στοιχεία για ελληνικές τράπεζες επηρεάζονται από εξωτερικούς «παράγοντες που εμποδίζουν προσωρινά τη χρήση του σχετικού δείκτη ρευστότητας προκειμένου να απεικονιστεί κατάλληλα ο κίνδυνος ρευστότητας». Παρά ταύτα, κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη ο δείκτης αυτός κυμαίνεται ελαφρώς κάτω του 150% (146,9%).