Μετά από εννέα μήνες διατήρησης του επιτοκίου στο ιστορικό υψηλό του 4% η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιο της κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,75%. Κάτι που περίμεναν αγορές και αναλυτές εδώ και κάποιο διάστημα.

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ προχώρησε στη μείωση των βασικών επιτοκίων αξιολογώντας τις προοπτικές του πληθωρισμού, και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός έχει μειωθεί κατά περισσότερες από 2,5 ποσοστιαίες μονάδες και οι προοπτικές για τον πληθωρισμό έχουν βελτιωθεί αισθητά.

Ο υποκείμενος πληθωρισμός έχει επίσης υποχωρήσει, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι οι πιέσεις στις τιμές έχουν εξασθενήσει, και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν μειωθεί σε όλους τους ορίζοντες.

Η νομισματική πολιτική διατήρησε τις συνθήκες χρηματοδότησης περιοριστικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την αποδυνάμωση της ζήτησης και τη διατήρηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό καλά εδραιωμένων, αυτό συνέβαλε σημαντικά στην επαναφορά του πληθωρισμού προς τα κάτω.

Οι τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω για το 2024 και το 2025 σε σύγκριση με τις προβολές του Μαρτίου.

Οι επιτελείς βλέπουν τώρα ότι ο γενικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 2,5% το 2024, στο 2,2% το 2025 και στο 1,9% το 2026. Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί στο 0,9% το 2024, στο 1,4% το 2025 και στο 1,6% το 2026.

Μετά την απόφαση τα βασικό επιτόκιο καταθέσεων διαμορφώνεται στο 3,75% από 4% και το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 4,25% από 4,5%, σηματοδοτώντας την έναρξη του καθοδικού κύκλου τους.

Η μείωση του επιτοκίου αναχρηματοδότησης είναι η πρώτη σε περιβάλλον θετικών επιτοκίων από τον Ιούλιο του 2022 όταν η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιο καταθέσεων από το -0,5% στο 0%., για να το αυξήσει το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς στο 0,75%.

Την πρωτιά της μείωσης των επιτοκίων ανάμεσα στις κεντρικές τράπεζες της Δύσης κατέχει η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας. Ακολούθησε η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας και χθες η κεντρική τράπεζα του Καναδά έγινε η πρώτη τράπεζα της ομάδας G7 που αποκλιμάκωσε το κόστος δανεισμού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης