Στην έκβαση του πιο πρόσφατου Eurogroup αλλά και στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Όπως είπε, «το λάθος, κατά την άποψή μου, ήταν η τόσο δραστική μείωση των δαπανών, καθώς έκανε χειρότερη την ύφεση. Θα έπρεπε να είμαστε πιο ρεαλιστικοί όσον αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας και να επιμείνουμε στην ανταγωνιστικότητά του, αντί να αφήσουμε τους φορολογούμενους και τους εργαζόμενους να πληρώσουν το τίμημα του προγράμματος προσαρμογής».
Ο Μπ. Κερέ τόνισε ότι η Ευρώπη δεν διαθέτει ένα δημοσιονομικό μέσο για τη στήριξη της κοινωνικής προσαρμογής σε χώρες κρίσης, που θα μπορούσε να αποτρέψει δραματικές καταστάσεις – σχολεία χωρίς θέρμανση και νοσοκομεία χωρίς φάρμακα – όπως είδαμε στην Ελλάδα.
Σχολιάζοντας εξάλλου τη συμφωνία του Eurogroup ο κεντρικός τραπεζίτης κάνει λόγο για ένα “σημείο καμπής” για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
«Οι θυσίες που έκανε η ελληνική κοινωνία, με την υποστήριξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέδωσαν καρπούς. Για όσους αμφιβάλουν για την αλληλεγγύη θα ήθελα να σημειώσω ότι η Ευρώπη διέθεσε χρηματοδότηση ύψους €245 δισ».
Για το χρέος ο κεντρικός τραπεζίτης σημειώνει ότι τα μέτρα του Eurogroup θα κάνουν πιο βιώσιμο το ελληνικό χρέος σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, ενώ σε μακροπρόθεσμο επίπεδο οι υπουργοί Οικονομικών διακήρυξαν τη βούληση τους να αναλάβουν και επιπλέον μέτρα εάν χρειαστεί.
«Η Ελλάδα θα μετακινηθεί από έναν διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έναν διάλογο με τις χρηματοοικονομικές αγορές, κάτι που δεν θα είναι πιο εύκολο ή πιο ευχάριστο», δήλωσε.
«Για να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες της, η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να διατηρήσει συνετή δημοσιονομική πολιτική».