Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε σήμερα ότι οι κίνδυνοι στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Ευρωζώνης αυξάνονται, με την κεντρική τράπεζα να ξεχωρίζει την αναταραχή από την κόντρα Βρυξελλών-Ρώμης για τον ιταλικό προϋπολογισμό, το Brexit, τις εμπορικές διενέξεις, αλλά και μια πιθανή απότομη διόρθωση στις τιμές των παγκόσμιων περιουσιακών στοιχείων.
«Οι προκλήσεις στη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος έχουν αυξηθεί από τον περασμένο Μάιο», αναφέρει η ΕΚΤ στην εξαμηνιαία έκθεση της για τους κινδύνους στον χρηματοοικονομικό κλάδο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η ΕΚΤ υπογραμμίζει ότι οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των κρατικών χρεών έχουν επανέλθει στο προσκήνιο, λόγω της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας γύρω από τις πολιτικές που θα ακολουθήσει η νέα ιταλική κυβέρνηση.
Σημειώνει πάντως ότι η μετάδοση των αναταράξεων σε άλλες χώρες έχει παραμείνει σχετικά περιορισμένα, εν μέσω των ισχυρών κυκλικών συνθηκών και τη συνεχιζόμενη ροή θετικών ειδήσεων από χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και την κρίση χρέους του ευρώ.
Τέτοιες θετικές ειδήσεις ήταν, για παράδειγμα, οι αναβαθμίσεις της Κύπρου και της Ελλάδας και η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής από την Ελλάδα, αναφέρει.
Η κεντρική τράπεζα προειδοποιεί παράλληλα ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, οι χρηματοοικονομικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι ωριμάζουν και ένας αριθμός δεικτών υποδεικνύουν ότι οι τιμές παγκόσμιων περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσαν να υποχωρήσουν.
Με την αμερικανική Federal Reserve να συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια της, το αυξημένο κόστος δανεισμού θα μπορούσε να προκαλέσει πιέσεις στις αναδυόμενες οικονομίες.
Η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι οι αναδυόμενες αγορές ενδεχομένως να βρεθούν να γνωρίζουν αυξημένες πιέσεις λόγω και της μεγάλης έντασης στο παγκόσμιο εμπόριο.
Την ίδια στιγμή, το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς να υπάρξει συμφωνία με την Ε.Ε. θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει κίνδυνο για την χρηματοοικονομική σταθερότητα, όπως σημειώνει η κεντρική τράπεζα στην έκθεση της.
Η ΕΚΤ σημειώνει πάντως ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σήμερα πιο ανθεκτικές σε αναταράξεις και έχουν μειώσει τον όγκο των κόκκινων δανείων, αν και η κερδοφορία τους παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Εκτός του τραπεζικού τομέα, η κεντρική τράπεζα επισημαίνει ότι τα επενδυτικά κεφάλαια έχουν υπερδιπλασιάσει τα συνολικά τους κεφάλαια την τελευταία δεκαετία, στα 13,8 τρισ. ευρώ.
«Η αυξημένη έκθεση σε μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία ή στοιχεία αυξημένου κινδύνου καθιστά τα funds ευάλωτα σε πιθανές αναταράξεις στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές», αναφέρει η ΕΚΤ στην έκθεση της.