Ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομών, τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και ένα από τα τρία πιο σημαντικά έργα ενέργειας στην Ευρώπη και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι ο αγωγός ΤΑΡ, που – σύμφωνα με τη διευθύντρια του έργου στην Ελλάδα – Κατερίνα Παπαλεξανδρή, καθιστά την χώρα ενεργειακό κόμβο και ενισχύει τη θέση της στον ευρύτερο ενεργειακό χάρτη.

Από το βήμα του “Southeast Europe Energy Forum”, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, η κ. Παλεξανδρή σημείωσε πως το έργο του ΤΑΡ, το ευρωπαϊκό κομμάτι του “Νότιου Διαδρόμου” προχωρά βάσει χρονοδιαγράμματος και σύμφωνα με στοιχεία (τέλη β’ τριμήνου τρέχοντος έτους) έχει ολοκληρωθεί το 77% του έργου και στις τρεις χώρες (Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την ίδια, ανοίγει το δρόμο για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας. Ο ΤΑΡ, μέρος του “Νότιου Διαδρόμου”, το μεγαλύτερο έργο υποδομής, ανοίγει το δρόμο για ενεργειακές διασυνδέσεις.

Η κατασκευή του έργου συνεχίζεται βάσει σχεδιασμού και στόχος είναι, είπε η κ. Παπαλεξανδρή, να «έχουμε φέρει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω του αγωγού, το 2020».
Το ίδιο το έργο θα αποτελέσει και βασικό “χαρακτηριστικό” της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας, και παράλληλα νέα “πηγή” για τη διαμόρφωση του ενεργειακού μείγματος.

Το έργο αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα (σ.σ. το συνολικό ύψος της επένδυσης έφτασε το 1,5 δισ. ευρώ), που δίνει ώθηση στην ελληνική οικονομία, και τα οφέλη του είναι πολλαπλά καθώς δεν “περιορίζονται” στον ενεργειακό τομέα, αλλά διαχέονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
«Κατασκευάζουμε επιπλέον τρία σημεία εξόδου στην Καστοριά, την Πέλλα και την Κοζάνη», πρόσθεσε η κ. Παπαλεξανδρή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τις χρηματοδοτήσεις στον ενεργειακό τομέα και την ανάγκη ενθάρρυνσης επενδύσεων, μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ) Παύλος Μυλωνάς, σημειώνοντας πως το κόστος ενέργειας (στην Ελλάδα) είναι πάρα πολύ υψηλό σε σχέση με ανταγωνιστές – και σύμφωνα με τον ίδιο αποθαρρύνει τις επενδύσεις.

Αρα, βασική πρόκληση για την ευρύτερη οικονομία παραμένουν οι επενδύσεις που θα μειώνουν το ενεργειακό κόστος.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση, οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕ στον ενεργειακό κλάδο αγγίζουν το 30% και το 40% στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Τις συνεργασίες των ΕΛΠΕ στον κλάδο της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και τις προοπτικές που βλέπει ο όμιλος για το upstream τα επόμενα χρόνια, παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων -ΕΛΠΕ UPSTREAM Γιάννης Γρηγορίου, καθώς και την εικόνα στο κομμάτι της έρευνας και ανακάλυψης κοιτασμάτων, δίνοντας μια συνολική παρουσίαση για τη δραστηριοποίηση του ομίλου και την προσέλκυση ενδιαφέροντος “παικτών” στην ελληνική αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το φόρουμ διοργανώνουν το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία (ΗΑΕΕ) και με στρατηγικό εταίρο το Atlantic Council.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης