Άνοιξε τις πύλες της στο κοινό η έκθεση «Η τεχνολογία στη μάχη κατά των πυρκαγιών. Οι εφευρέσεις μας βοηθούν να χτίσουμε ένα καλύτερο κόσμο» που διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωματών Ευρεσιτεχνίας (EPO) και τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) στο Ζάππειο Μέγαρο.
Πρόκειται για μια διαδραστική έκθεση κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό σπουδαίες καινοτόμες τεχνολογίες πρόληψης, θωράκισης, καταπολέμησης και αποκατάστασης καμένων εκτάσεων, με απώτερο σκοπό τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας του πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενιές.
Το European Patent Office σε συνεργασία με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας παρουσιάζουν σε έκθεση όλη τη σύγχρονη τεχνογνωσία και τις τεχνικές πληροφορίες που περιέχονται στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της εξειδικευμένης πλατφόρμας που δημιούργησε το EPO σχετικά με τη διάσωση της γης και των ανθρώπων της από τις, δυστυχώς, επαναλαμβανόμενες καταστροφικές δασικές πυρκαγιές.
Στα εγκαίνια της έκθεσης απηύθυνε χθες χαιρετισμό ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας ότι τεχνητή νοημοσύνη, νέες τεχνολογίες και σύγχρονος εξοπλισμός θα πρέπει να διοχετευθούν με έναν τρόπο «στην πρόληψη, στην αντιμετώπιση και στο κομμάτι της αποκατάστασης» από τις φυσικές καταστροφές. Παράλληλα στα εγκαίνια παρέστη και η υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, επισημαίνοντας ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών είναι, αναμφισβήτητα, η πρόληψή τους.
Αναφορικά με την έκθεση, η κα Μάνη-Παπαδημητρίου υπογράμμισε ότι το «ευρύ κοινό θα έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με ό,τι πιο καινοτόμο έχουν να επιδείξουν εφευρετικά μυαλά στις τεχνολογίες κατά των καταστροφικών πυρκαγιών που μαστίζουν την Ευρώπη αλλά, τα τελευταία χρόνια, και τη χώρα μας» και προσέθεσε ότι «στις περιπτώσεις δασικών πυρκαγιών είναι επιτακτική η ανάγκη για οργανωμένη και ταχεία επέμβαση ώστε να επιταχύνονται και οι διαδικασίες αποκατάστασης και να επανέρχεται η κανονικότητα στη ζωή του οικοσυστήματος αλλά και τη ζωή των πολιτών».
«Η σημασία των εφευρέσεων και των νέων τεχνολογιών στη μάχη κατά των πυρκαγιών δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Ενισχύουν την ικανότητα των αρχών να αντιδρούν αποτελεσματικά σε καταστάσεις κρίσης, ενώ παράλληλα βελτιώνουν τη συνολική ποιότητα ζωής της κοινωνίας μας.
Σε αυτό το πλαίσιο, οργανισμοί όπως ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), παίζουν έναν καθοριστικό ρόλο.
Η καταγραφή και η κατοχύρωση των εφευρέσεων είναι καθοριστικής σημασίας για την προστασία της δημιουργικότητας και της εφευρετικότητας. Διασφαλίζοντας ότι οι καινοτόμες ιδέες αποκτούν την προστασία που αξίζουν, ενθαρρύνοντας έτσι την περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα αυτόν αλλά και αξιοποιώντας τις εφευρέσεις αυτές στο πεδίο.
Η κυβέρνηση πιστεύει στις νέες τεχνολογίες, πιστεύει στη δύναμη των εφευρέσεων, πιστεύει στην καινοτομία. Πιστεύει στην καινοτομία διότι αποτελεί τον καταλύτη όχι μόνο για την ανάπτυξη αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων, όπως οι πυρκαγιές, αλλά και γενικότερα οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Μάνη-Παπαδημητρίου ενώ τόνισε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης υλοποιεί προγράμματα για την ενίσχυση της έρευνας και της ανάπτυξης προκειμένου να ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη καινοτομιών από τη βιομηχανία.
«Σε συνεργασία με τον ακαδημαϊκό κόσμο και τον ιδιωτικό τομέα, αναπτύσσονται νέες τεχνολογίες και λύσεις για την αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμηση των πυρκαγιών στις οποίες περιλαμβάνονται προηγμένα συστήματα επιτήρησης και νέα υλικά για την προστασία των δασών και εφαρμογές για αποτελεσματική αντίδραση» υπογράμμισε.
Παράλληλα, επισήμανε ότι «η κυβέρνηση ήδη έχει προχωρήσει στη δημιουργία συμβουλευτικής επιτροπής υψηλού επιπέδου για την τεχνητή νοημοσύνη για να καταστεί η χώρα μας πρωτοπόρος των εξελίξεων» ενώ προσέθεσε ότι τον περασμένο Οκτώβριο έγιναν οι πρώτες δοκιμές στην Πεντέλη από μικροκάμερες μεγάλης εμβέλειας και ραντάρ νυκτός.
Πρόκειται, όπως είπε, για συστήματα που έχουν αναπτυχθεί από ελληνικές εταιρείες με στόχο η τεχνητή νοημοσύνη να εντοπίζει εστίες καπνού και να στέλνει αυτοματοποιημένες ενημερώσεις στην Πυροσβεστική με σημεία γεωεντοπισμού, εντός τριών λεπτών από το ξέσπασμα της πυρκαγιάς.
Η έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο από 13.03.2024 έως και τις 27.03.2024 και διοργανώνεται με την πολύτιμη συνεργασία του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών εστιάζει σε σε τέσσερις βασικούς τομείς: ανίχνευση και πρόληψη πυρκαγιάς, κατάσβεση, προστατευτικό εξοπλισμό, μεταπυρική αποκατάσταση.
«Με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) να προειδοποιεί για αύξηση των πυρκαγιών κατά 30% έως το 2050, η συλλογική μας απάντηση πρέπει να υπερβαίνει τις ατομικές προσπάθειες. Πρέπει να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους και να δώσουμε τη δυνατότητα στους καινοτόμους να φέρουν νέες τεχνολογίες στην αγορά. Πιστεύω ότι δεν θα οριζόμαστε απαραίτητα από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, αλλά από τις συλλογικές προσπάθειες με τις οποίες τις αντιμετωπίζουμε. Η έκθεση είναι μια απόδειξη αυτού» επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΡΟ António Campinos.
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του ΟΒΙ Παναγιώτης Κανελλόπουλος τόνισε ότι αποτελούν μονόδρομο η πρόληψη των πυρκαγιών, η αποτελεσματική και ταχεία αντιμετώπιση κάθε πυρκαγιάς, ο χρόνος αντιμετώπισης, ο έλεγχος των πυρκαγιών και η αποκατάσταση των δασών μετά από κάθε πυρκαγιά. Αναφορικά με την πλατφόρμα του EPO, ο κ. Κανελλόπουλος είπε ότι πρόκειται για την τρίτη ανάλογη πρωτοβουλία του ΕΡΟ, μετά τις πλατφόρμες «Fighting Coronavirus» (Καταπολέμηση του κορονοϊού) και «Clean energy technologies» (Τεχνολογίες καθαρής ενέργειας). Πρόκειται, όπως ανέφερε ο κ. Κανελλόπουλος, για πλατφόρμες που το γραφείο τις έφτιαξε αφουγκραζόμενο τις σύγχρονες ανάγκες των ευρωπαϊκών κοινωνιών και όχι μόνο.
«Για την πλατφόρμα αυτήν εργάστηκαν από κοινού, εκτός από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, και τα αντίστοιχα εθνικά γραφεία μεσογειακών χωρών, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Γαλλίας και Ιταλίας. Η πλατφόρμα περιλαμβάνει περίπου 30 ολοκληρωμένες έρευνες με τη χρήση λέξεων-κλειδιών και σχετικών φράσεων του συστήματος ταξινόμησης Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.
Ένα ευρύ φάσμα καινοτομιών, από τεχνητή νοημοσύνη και εναέριες τεχνολογίες μέχρι εκπαίδευση κατάσβεσης πυρκαγιών σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας και φλογοεπιβραδυντικά υλικά. Αντλούνται δεδομένα από τη δημόσια βάση δεδομένων του ΕΡΟ, το Espacenet, από 140 εκατομμύρια και πλέον έγγραφα από 100 χώρες και παρέχει γρήγορη πρόσβαση σε πληροφορίες καθοριστικής σημασίας.
Πυρόσβεση, ανίχνευση, πρόληψη πυρκαγιάς, προστατευτικός εξοπλισμός, αποκατάσταση μετά τη φωτιά, αποτελούν τους θεματικούς τομείς» επισήμανε ο κ. Κανελλόπουλος και προσέθεσε ότι για τον ΟΒΙ η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται σε ένα πλαίσιο δημιουργίας ενός εθνικού μηχανισμού τεχνολογικής προοπτικής διερεύνησης ως προς τις συνθήκες μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν, με ορίζοντα το 2050. «Το Ευρωπαϊκό Γραφείο και ο ΟΒΙ δεν είναι γραφεία απονομής πατεντών.
Ο όρος πατέντα περιορίζει το εύρος της δράσης μας και αδικεί την πραγματική μας θεσμική υπόσταση. Είμαστε τεχνολογικοί φορείς που προστατεύουν την καινοτομία και τα επιτεύγματά της, τα οποία διαχέουμε προς όφελος της εφαρμοσμένης επιστήμης και της κοινωνίας» κατέληξε.
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων παρουσιάστηκε η πλατφόρμα «Forest Fire Fighting» ενώ ακολούθησε συζήτηση με θέμα τον εντοπισμό, την πρόληψη και την κατάσβεση των πυρκαγιών καθώς και τη μεταπυρική αποκατάσταση. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο καθηγητής και κοσμήτορας της Σχολής Περιβάλλοντος και Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Καραβίτης, ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μανώλης Πλειώνης και ο αρχιπύραρχος, υποδιοικητής του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), Αναστάσιος Μιχαλόπουλος. Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς.
Η έκθεση θα λειτουργεί έως τις 27 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο στις αίθουσες 2 και 3. Ωράριο λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα- Παρασκευή: 09:00 – 17:00, Σάββατο-Κυριακή: 11:00-19:00