Το πολυνομοσχέδιο σφραγίζει το τέλος μιας μεγάλης εποχής παρατεταμένης λιτότητας υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας στην κατά άρθρων συζήτηση στις συναρμόδιες Επιτροπές της Βουλής επί του σ/ν του ΥΠΟΙΚ.
Η αναφορά Χουλιαράκη στην λιτότητα προκάλεσε μάλιστα κι ένα λεκτικό διαπληκτισμό μεταξύ του βουλευτή του ΚΚΕ Σάκη Βαρδαλή και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
«Δεν έχετε το δικαίωμα να λέτε ότι είπα κάτι που δεν είπα. Εγώ δεν είπα ποτέ ότι τελειώνει η λιτότητα, εγώ είπα ότι την μειώνουμε» είπε σε υψηλούς τόνους ο υπουργός Οικονομικών, με τον κ. Βαρδαλή να διευκρινίζει πως η αναφορά περί “λιτότητας” -την οποία ενσωμάτωσε στην δική του ομιλία ασκώντας έντονη κριτική- έγινε από τον κ. Χουλιαράκη και δεν αναφέρονταν στον ΥΠΟΙΚ.
Ο Γ. Χουλιαράκης τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς κατά των πλεονασμάτων λέγοντας πως αν ήταν ισοσκελισμένα τα αποτελέσματα θα υπήρχαν μεγαλύτερα περιθώρια για την οικονομία.
Όπως είπε όμως «η δημοσιονομική πολιτική δεν διαμορφώνεται στο κενό αλλά στο πλαίσιο της πραγματικότητας. Κι αυτό για εμάς σημαίνει ότι η χώρα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές, ότι χρειάζεται να γίνει το χρέος της βιώσιμο.
Το γεγονός ότι δεν διαπραγματευόμαστε μόνοι μας αλλά έχουμε απέναντι τους θεσμούς είναι άλλο ένα στοιχείο. Κι αν τα πλεονάσματα ήταν χαμηλότερα θα ήταν διαφορετικά. Αλλά αυτό το πλαίσιο το κληρονομήσαμε , δεν είναι δικό μας και κληθήκαμε να το διαχειριστούμε όσο καλύτερα γίνεται».
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Χουλιαράκη προς την αντιπολίτευση σε ότι αφορά το φορολογικό κομμάτι του Μεσοπρόθεσμου. Όπως είπε «θα περίμενα από την αντιπολίτευση να χαιρετίσει τις μόνιμες μειώσεις σε φόρους ύψους 2,3 δισ. ευρώ στο Μεσοπρόθεσμο.
Γιατί το νομοσχέδιο ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα και καλώ το σώμα να το ψηφίσει».